JULTÄVLING JULTÄVLING JULTÄVLING

Standard
JULTÄVLING JULTÄVLING JULTÄVLING

Rätt svar: Vitamin C
Vindruvor innehåller mycket antioxidanter som flavonoider. Enligt många dietister är det rekommenderat att vi äter en servering (15-20 bär) minst fyra gånger i veckan. Välj mellan bär som blåbär, tranbär, hallon, vindruvor etc. Vindruvor innehåller C-vitamin, kalium och en del fibrer.

En ekologisk vindruva är bättre för hälsan
Eftersom vindruvan är söt innehåller den lite mer kalorier än de flesta andra frukter och bär. 75 kalorier per 100 gram är dock inget att göra en stor sak av. Ät med måtta för den goda smaken och hälsans skull. Man behöver inte alls utesluta vindruvor ur sin diet när man försöker gå ner i vikt, och de är INTE att betrakta som godis oavsett vad alla ”fettdoktorer” säger. Det har gjorts undersökningar som pekar på vindruvans positiva hälsoeffekter på våra andningsorgan, hjärtorgan, immunförsvar, inflammatoriska processer, blodsocker, och nervsystemet. Att reducera detta magiska bär till att betraktas som vilket godis som helst håller helt enkelt inte i rätten.(wikipedia)

– – –
Vi odlar vindruvor intill vårt röda hus från 1918. Bladen blir stora som elefantöron och bären är många som i en myrstack.
Vindruvor var väl inte det som odlades 1918 när Teodor och Ester Engvall flyttade in som första ägarna till huset.
Han var vaktkonstapel och hon var, jaa, hon var väl hemmafru, på den tiden var det ju det som gällde.
Men tänk att få komma till ett nytt hus med ett stort kök och ett stort rum (övervåningen användes inte då, där är nu två sovrum) och med veden i källaren.
Gamla ritningar talar också om att de hade en toalett inomhus (inte någon vattenklosett, men någon form av torrtoalett). Inget springandes ut i kylan till ett dass längre, det måste ha varit skönt.
För visst hade de bott så innan, med utedass och ved i en bod på gården. (inne i staden eller på landet).
För Röda stan var hus för arbetarna. Ett hus med mer rum inne och ute, för dem som inte var så rika.
Jag har sett i gamla papper att de flesta ägare var just arbetare, men en och annan ”fabrikör” blev det också som kanske hänfördes av de röda husen med de vita knutarna.(eller är det också en förskönad bild…)
Stina

I morgon kommer nästa fråga.

JULTÄVLINGEN HAR BÖRJAT…

6 Frågor och 6 svar
FLEST RÄTT: 3 VINNARE VINNER TRE AV MINA BÖCKER!

VARANNAN DAG FRÅGOR,VARANNAN DAG SVAR.

Jultävling-Jorden

Annonser

About stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s