JULTÄVLING JULTÄVLING JULTÄVLING

Standard
JULTÄVLING JULTÄVLING JULTÄVLING

Rätt svar: Harare

IMG_0212
Omkring år 1 började järnåldern i nuvarande Zimbabwe. Vid 800-talet hade mineralutvinningen lett till en omfattande handel med grannländer, i synnerhet handel med guld. Kuststäder som Sofala i öst kan tyda på att landet ingick som ett led i en betydande fjärrhandel. Från denna tid är hövdingarna begravda med praktfulla smycken och klasskillnader börjar bli märkbara.
Runt 1100-talet restes hörnstenen till staten Stora Zimbabwe, som på 1400-talet skulle utvecklas till Monomotapariket. Fynd från utgrävningar antyder att samhället skilde mellan dem som brukade mineraler och de styrande.(wikipedia)

bild-familjen i zimbabwe
Vi var i Zimbanwe 1986 genom Färnebo folkhögskola, då i Great Zimbawe. En magisk plats med en känsla av den storhet som en gång fanns där.
Ett stort område med stenar som vittnade om att där hade det legat hus, och att detta hade varit ett stort rike.
Men först var vi i olika byar. Jag var i nordöstra Zimbabwe, på gränsen till Mocambique. I en och en halv månad bar vi vatten och plöjde på åkern.
Det vill säga min klasskamrat (kille) plöjde, och jag (tjej) hämta vatten tillsammans med faster Sara. Varje morgon kom hon till familjens stenhus (annars var det lerhyddor i resten av byn) och promenerade raskt till bäcken ett par kilometer bort (det var ändå rätt nära, de flesta fick gå en halv mil under torrperioden) för att hämta vatten.
I en lerkruka på huvudet med väldigt lite vatten (i min kruka) så balanserade vi hem.
Hon skulle lära mig det som en femåring klarade galant, och med full kruka. Men jag fick hålla i krukan med bägge händer (de höll oftast bara med en hand) och den lilla bomullspuffen på huvudet gled allt som oftast ner och jag fick vara beredd att hålla emot.
Men det var vanligt med nackproblem, det var inte så exotiskt vackert allting. Det var ganska tufft.
Men det skimrade till på många håll och det var sång och musik och glädje. Men också tungt och svårt.
Som livet är överallt, det är bara det att vi inte varit koloniserade som Zimbabwe och stora delar av Afrika.
Zimbabwe blev fritt 1980 och det vi såg var stora rester som låg kvar i apartheids anda. Det var fruktansvärda orättvisor fortfarande, de vita hade mest och de bästa odlingsmarkerna.
Vi var där för att dokumentera och föra det vidare till folket i Sverige.
Till sist, tack Zimbabwe och ett par hyllningsrader från min by Ruwangwe:

IMG_0089

I Zimbabwe, södra Afrika, bodde jag i en by nära Mocambique. Där träffade jag en kvinna, en ensamstående tvåbarnsmor, som jag bara tog till mitt hjärta.
Vi lärde känna varandra, så gott det gick, med kroppsspråk och de fåtal ord jag kunde på shona. Men närheten av henne kunde jag inte få, förutom i sången. Vi sjöng ihop, samma sång hon hade sjungit med soldater i Mocambique, hade jag lärt mig i ett klassrum i Sverige. Den sjöng vi gång på gång, och glädjen och skrattet som följde gjorde oss behagliga och vi möttes.
Stina

I morgon kommer nästa fråga.
sista frågan

Och nu är det:

1 person med 5 rätt

2 personer med 4 rätt

1 person med 3 rätt
DE TRE MED FLEST RÄTT VINNER  VARSIN BOK:)

Det finns fortfarande en chans att vinna.

Lycka till!

Annonser

About stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s