Demeter, en dikt till min dotter som fyller 20 år idag

Standard
Demeter, en dikt till min dotter som fyller 20 år idag

eldensaska_2013_frams

Jag vill ge er en dikt ur Eldens aska, för idag, just idag fyller min dotter 20 år. Och för sex dagar sedan flyttade hon hemifrån, just för sex dagar sedan. Bara så, just så.

Tänk att det alltid är så, att saker och ting händer samtidigt. Varför är det på det viset?

Vill ge min dotter denna dikt och hela världens dikter. Med massor av kärlek och en väldig massa kramar så hon tappar andan och därav tänker på mig ibland.

Jag tänker och känner, och det är tomt efter den stora byrån. Och skohyllan är ersatt med en stol, OCH det är underbart att se hennes lycka.

Knack, knack…

LÅT DET NYA KOMMA IN!

DEMETER

Du viskar i trädet
Du moder av lugn
Du skallrar i gräset
Du fader av skratt

Du moder av glädje
Du fader av hopp

Vad gör det dig
Att kvistar faller
Att knivens spets
skär ut en del av dig

Du talar ändå
Du väntar ändå

Tålamod är ditt namn
Godhet är din föda
Kärlek är din gåva

Kram Stina

Bild min dotter och hennes farfar

Annonser

About stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

6 responses »

 1. De gör ju sådär, döttrarna. Flyttar och fyller inte år hemma längre. Min fyllde 19 i Zimbabwe, och 20 och 21 i Sydney. Det enda hon vet om om 22-årsdagen är att det blir i nåt land som inte heter Sverige. Det borde vara förbjudet, samtidigt som stoltheten slår kullerbyttor i mig hela dagarna.
  Fin dikt, och fint foto!

  Liked by 1 person

 2. oj, Zimbabwe, mitt älsklingsland! men varför så mycket flyttande? och så långt bort…
  lite skillnad är det…
  min dotter flyttar in till centrum, vi bor på norr i norrköping:)
  så jag kan också slå volter med dina kullerbyttor:)
  sen kan vi bilda mammornas gymnastikshow.

  ha det bra!
  stina

  Gilla

  • Haha, mammornas gymnastikshow, det hakar jag på direkt!
   Zimbabwe lockade med arbete i lejonpark, och de lejonen har gjort Zimbabwe till hennes favoritland också! Sen har lockelserna fortsatt via London till Australien… Att kunna åka till centrum och hälsa på låter underbart!

   Liked by 1 person

   • Alltså inte lejonpark som i ”djurpark”, utan en farm för att rädda lejonungar som fått sina mammor dödade eller liknande. Kände att jag var tvungen att rätta. Nu ska jag lämna dig ifred 😀

    Liked by 1 person

 3. I Victoria Falls, så det fanns mycket spännande forspaddlingar och sånt att prova på också, av det slaget mammor inte vill höra talas om förrän efteråt… Jag har en film på henne och ”hennes” lejonhona Sengwa, när de umgicks ”på lejonvis” och var ute på långa vandringar i bushen och allt var inriktat på att Sengwa skulle släppas ut i ett annat, större naturreservat och klara sig själv. Min Bella var en del av det. Jag nästan storknar.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s