Något tar slut och något nytt tar vid

Standard
Något tar slut och något nytt tar vid

I morgon är slutet för ”Sagan om smått och gott” med Marika Lif som illustratör. Men upp flammar något nytt. Likt fågel fenix höjer sig något nytt över marken och breder ut sina vingar ända till Afrika.
Men det är med sorg i hjärtat och en brusande lycka som jag minns Marikas och mitt första möte på en målarkurs på nätet år 2007. Det var som att allting stämde.
Plötsligt var de där, illustrationerna till min saga, som fann sig väl tillrätta med min text. De hade funnit varandra.
Året var 2010 och vår lycka var gjord. Det blev en bok. Lyckliga svävade vi på trädens alla toppar och det viskades ”troll” överallt. Gläntan blev en glänta och trollen blev mysiga troll som guppade omkring.

Det började vid min dotters säng, i en enda stor fantasi, och slutade i en bok.

Tack för den här tiden. Fem år tillsammans, fem år av lycka och glädje, fem år av andra böcker som har vilat vid bokens sida. Men illustratören och jag är inte klara med varandra än.
Vi kommer att ses under päronträdet, alltid där och det med en kopp kaffe och se på när murgrönan sakta klättrar uppför stammen.
Om ni vill ha boken så passa på och köp den, i dag eller i morgon, för sedan väntar en vila för den.

Vill ge er vad sagan handlar om och vilka som är med i boken:

Trollen:

Knarros
Lefskis
Bryngolf
Singolf
Frensko

Häxan Märta

Spöket

smatt_o_gott_omslag_bak

Recension Bookisblogg

”Jag har precis läst Sagan om Smått och Gott: om trollen, häxan och spöket, skriven av Stina Nilsson, i pdf-format. Det här är en saga med alla sagoingredienser som behövs för att sätta igång barns fantasi. De sköna bilderna av Marika Lif passar utmärkt till texten, men jag önskar att de små trollen hade sett lite vänligare ut och att teckningarna hade varit lite färgstarkare. Nilsson beskriver trollen som ”de snällaste, raraste trollen i hela landet”, men de ser inte riktigt rara ut på bilderna.
Dessa urmysiga små gestalter, trollen, bor i elva små hus som det lyser om. Plötsligt händer det något otäckt. De lyckliga trollen blir olyckliga. De måste söka sanningen för att allt ska ställas till rätta. Trollen får hjälp av det snälla spöket som också brukar hjälpa alla blåbärsplockare och svampletare. Kommer de att finna sanningen med hjälp av spöket?
Boken passar bra som högläsningsbok och trots att det är en saga, kan jag inte låta bli att undra om Nilsson beskriver det dåliga samhället.”
Sagan om smått och gott
se bokvideo

Recension Förskoleburken från 2012:

Det första jag slås av är de fantastiska illustrationerna. Bilderna ger en verkligen känslan av en “riktig” saga. Jag gillar att boken för övrigt är vit, vilket ger en möjlighet att verkligen fokusera på bilderna. Jag tror att boken passar bäst till äldsta barnen på förskolan, för det är mycket dialog och ganska mycket text och historien stannar liksom upp ibland vilket gör att man måste komma ihåg lite längre i taget.
Sagan handlar om de goda trollen och deras förskräckelse när de möter ondska, och man rycks med i deras kamp för det goda. Det här är en bok med ett ganska avancerat språk som ger många möjligheter att utveckla barnens ordförråd. Det är en bok som passar att prata om när man läser, som garanterat kommer ge upphov till diskussion hos barnen.
Recension: Monsterum

”Sagan om Smått och Gott – om trollen, häxan och spöket”
är en barn bok skriven av Stina Nilsson. Betoningen ligger
på SAGA och det är en berättelse som har alla ingredienser
som man vill hitta i en saga också.

Man kliver in i en fint fångad värld och får möta ett gäng troll
som har blivit bestulna på tillhörigheter. Det är ett mysterium
vem som ligger bakom stölderna och Singolf bestämmer sig
för att gå till botten med brotten.
Till hjälp har han ett skogsspöke och de sätter igång sin lilla
utredning.

Det är en naturälskande, poetisk ton i Stinas ord och berättelsen
är långsam på ett trevligt sätt. Boken känns som en skön och
kanske behövlig kontrast mot de ofta skränigt speedade
barnprogram som ofta slöflimmrar i barnfamiljshemmen.
En högläsningsbok skriver Stina att det är tänkt som och det kan
jag skriva under på också. Lite för lång möjligen för de minsta
som nattningsbok men och andra sidan en bok som i de fallen
räcker flera dagar.

Det hade varit roligt att läsa mer om trollen och deras olika
personligheter. Vissa inslag pekar på att det finns fler äventyr
för dem i framtiden. Det saknas lite i boken.

Illustrationerna är vackra akvareller av Marika Lif och de har
samma milda ton som Stinas berättelse. Det två passar ihop riktigt
fint. Trollen ser snälla och skojiga ut. De skulle varit trevligt
med mer troll som busar runt i bakgrunden.

En positiv bok och ett riktigt shysst alternativ till Pokemon

Betyget blir 3 af 5

smatt_o_gott_omslag_fram
Här kan du köpa den:
bokus adlibris

Kram Stina

Annonser

About stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s