Novell I VÄNTAN PÅ…

Standard
Novell I VÄNTAN PÅ…

ETT ANNAT LIV
av
Stina Nilsson Bassell
del 1

Hon kände att i sina lyckligaste drömmar hade det varit just så här. Ja nästan så här. På väg mot den ljusbeströdda himlen som lyste i sina paljetter i starka färger. Bort från smutsen och det skrikande ljudet. In i smaragdernas värld och dofternas värld. De ljuvliga söta dofterna.
Hemma stank det bara av kål och svett. Av mänskliga avgaser och tygblöjor. Sara kände hur hon rös i hela kroppen av avsky och smärta.
Hon ville likt en fågel flyga till en större kvist. Slå sig ner och bara titta på allt runt omkring henne. De vackra tygerna skulle fladdra i vinden, de klara färgerna skulle bölja likt vackra moln som sakta drar sig över himlen. Speglarna skulle fånga in allt runt omkring, kvinnorna med sina vackra frisyrer och männens stiliga hållning. Som om en käpp satt fastkilad på dem.
De glittrande pärlorna runt kvinnans hals som fick andra att tåras av lycka, det var det hon kom hit för. Resten var bara ett steg till målet, tänkte hon och visste i samma andetag att hon var bra på det hon gjorde.

bild-grind

När Sara steg in i slottet kunde hon känna allt det där. Allt fanns där.
Det var som om väggarna försvann i samma stund som hon klev över tröskeln. Hon kunde se allt. Trots att hon kom in köksvägen, och trots att hennes liv på slottet bestod av kastruller och vedspisar så kunde hon se det.
I en enda blandning av färger och dofter kom det emot henne. Men dofterna var annorlunda än de hemma, tänkte Sara och drog in luften som var full av örter och kött. Av kryddor som hon aldrig hade smakat och av kött som hon aldrig sett.
Ibland fick hon ta av resterna av det som var kvar efter bjudningarna. Måltiden blev fullkomlig, en upplevelse för Sara varje gång.
Det blev en resa för Sara in i en ouppnåelig värld, i en vacker och ren värld.
Idag skulle herrskapet ha en bjudning, så Sara skulle göra i ordning det stora rummet. Salen skulle få en genomgång av Saras unga ögon och noggranna händer.
I dag skulle hon få vistas där i många timmar, och det gjorde henne lycklig. Hon svävade fram genom de luftiga rummen. Men var noga med att inte visa något utåt, den svävande känslan förblev en magisk känsla.
Hon älskade det. Livet kunde inte vara bättre, tänkte hon när hon dammade spegeln. Noggrant förde hon sina små fingrar utmed det vackra guldet. Det blänkte och allt damm och små korn av glömska försvann.
Bara för en sekund dansade allt i vita klädnader för hennes ögon. Men hon stannade inte upp för det, inte för något i världen, tänkte hon.

bild-körsbär

Sekunden efter hörde hon fotsteg på golvet. Hon fortsatte med sitt arbete men kände gestaltens närvaro bakom sig.
Det var herrn själv, han som ägde slottet, han som ägde världen, tänkte Sara och det pirrade till. Han vistas varje dag i dessa så välsmakliga och hänförande rum. Detta inferno av sötma, tänkte hon och förvånades över hur många ord som kom till henne när hon beskrev slottet. Så var det inte när hon skulle beskriva sitt hem, funderade hon. Sara vände sig inte om, men hon visste att det var han. Hon visste utan att se, utan att ens en gång visa med sitt lillfinger att hon blev berörd kunde hon känna att djupt där nere i hennes trånga vrå sprattlade en yrvaken fjäril till.
Herr Adelskvist tilltalade nu Sara med en mjuk röst. Som om den också var av sammet likt stolarna runt bordet.
”Jo, Sara, till bjudningen behövs extra personal som serverar, och ni, jag menar att det kanske skulle var något för Sara? Ni är ju snabb och noga, så…”
Han snubblade på orden som om han inte riktigt visste hur han skulle framföra dem. Och hur lämpligt det var att han gjorde det.
Det var emot reglerna, jo, tänkte Sara, men han gör lite mer annorlunda än vad som är brukligt och Sara log. Det lugnade honom och han andades ut.
Att se den rike, mångfaldige herrn plötsligt se nervös ut, var mer än Sara kunde förstå. Han som var van att domdera, härska och ta beslut stod här och såg villrådig ut. Man kunde inte se det med blotta ögat, men med den känslighet som Sara hade visste hon att hon kände rätt.
”Javisst, herrn, det skulle vara en ära. Och även om jag inte är van vid att servera så ska jag nog lära mig kvickt”, sa Sara och såg framför sig hur hon härmade efter serveringspersonalen.
Hon teg sedan. Tittade på herrn rakt in i hans ögon efter att ha nigit. Han var så mycket, hon famlade efter orden, så mycket människa, och man tillade hon och svalde. Såg hans vänlighet, och hans ögon som verkade vilja säga så mycket, såg hur de mycket blåa ögonen tittade på henne som i en spegel. Samtidigt som han betraktade henne med respekt och full av vördnad. Ett djup och en skörhet i hans blick. Sara blev förvånad av denna känsla. Tiden hade stannat och i den formade sig en orubblighet hos de bägge. Känslan var som av glas. Det var en obegriplig tunn tråd som hade börjat spinna. Den vävde ett skört, tunt tyg av silke. Och den vävde snabbt.
Men plötsligt harklade sig herrn.
”Det var bra Sara”, sen vände han på klacken och stegade ut ur salen.
Sara stod kvar och som ett enda stor förvåning, han hade sagt hennes namn.

Han visste vad hon hette, och sade det som om ingenting i världen varit lättare att säga. Hennes namn fick en annan klang i hans mun, bokstäverna fladdrade likt fjädrar över hela rummet. Hastigt vred sig Sara runt för att se så ingen hade hört eller sett något. Men det var ingen annan där i rummet, bara den täta luften efter herrn.

Fortsättning på fredag del 2

Annonser

About stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

One response »

  1. Pingback: NOVELL, I VÄNTAN PÅ… | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s