Stenen stiger högt i skyn

Standard

De stenar som faller i glömska, de finns bara inte. Inte för mig. Jag har alltid älskat stenar och på Gotland finns ett hav av dem.
Så fantastiska och talande att jag kunde titta och fångas av stenen tills allting blev svart runt omkring mig. Några av dem tog jag med mig hem för att njutningen skulle vara längre. De har en plats vid fönstret som solen glittrar till på ibland, men de ligger för mycket i mörker och jag funderar på en ännu tydligare plats.
Men var det är, det vet jag inte än för nu är det trädgården som är i centrum. Där ute vilar en färg i varje sten, där ute klappar hjärtat av vildvuxna blommor.

bild-tre stenar1

 

Vill ge er lite steninformation från http://www.guteinfo.com/:

 

 blandat röda stan 320

Sten- och klapperstrand på Gotland
Gotland Naturtyper
Sten- och klapperstrand på Gotland,
En säregen strandtyp är klapperstensstranden

Den vanligast förekommande strandtypen på Gotland är stenstranden och den mest särartade är klapperstensstranden.

Stenstränderna bjuder många exempel där man tydligt kan se hur naturens krafter, sakta men framgångsrikt, kramar och omformar ön. Vaggade av havet, mjukt slipade till konstverk är Gotlands stenstränder. Man kan vandra vid Stenkusten, Ekstakusten, Östergarnslandet, på västra Fårö och finna stenar och fossiler av mångahanda slag. Det är också på dessa stränder man finner den vackraste drivveden.

 

Stenarna ligger vanligen i böljande, mjuka vallar som formats av höst- och vårstormar. Stränderna kan vara hundratals meter breda och strängt kuvade ‘martallar ‘ kämpar om livsrum på en till synes steril plats. Tyvärr händer det ibland att strändernas vallar blir sönderkörda av bilar, så visa varsamhet.

 

Att hoppa på stenar i strandkanten och att plocka fossiler är en spännande naturupplevelse och trevlig avkoppling för alla människor oavsett ålder, och passar därför utmärkt som en dagsutflykt för hela familjen. Vi rekommenderar Stenkusten som bjuder på myriader av fossila och spännande upptäckter.

 

Denna typ av strand kanske inte vid den första anblicken inbjuder till bad men ofta så vidtar ‘pallen’ en plan stenhäll, ett par meter ut i vattnet och ger en slät stenbotten som är mycket behaglig att bada i. Det finns dock sprickor och ‘pallkanter’ som stupar, ibland tiotals meter lodrätt ned och kan ge upphov till farliga undervattensströmmar.

– Var försiktig!
/text Bernt Enderborg

blandat röda stan 313
”jag irrar omkring bland buskar och träd
något fastnar i mitt byxben
jag sliter och drar mig bort från skogen
ändå sitter jag fast”

Kram Stina/foto min dotter

Annonser

About stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s