Recension i Folkbladet den 4 september

Standard
Recension i Folkbladet  den 4 september

Stina9_cut_web-ute

Författaren. Stina Nilsson Bassell är född i Västervik, men bor och verkar i Norrköping.
Foto: Robert Svensson

Mörk skildring av kvinnlig utsatthet

Ny Bok Författaren Stina Nilsson Bassell, som bor i Röda stan i Norrköping, har skrivit ”I mjölnarens spår” – en historisk roman som pendlar mellan spröd lycka och djupaste olycka.

”I mjölnarens spår” berättas om den 22-åriga Emma Klasdotter som gifter sig med storbonden Niklas Niklasson, år 1895. Hennes nya hem blir Havdellska gården, strax utanför Åtvidaberg. Den unga kvinnan, som var förälskad i en annan man och full av livslust, kastas in i ett äktenskap som blir kantat av vidrigheter. Den egna familjen sviker henne också när hon gifts bort med Niklas som är hänsynslös och elak. Livet på gården blir bara värre och värre. Den blir till ett riktigt fängelse, där det starka kvinnoföraktet går i arv från far till son.

Romanen påminner om en våldsam melodram – den för mina tankar till ”Räddad”, som spelades på Östgötateatern för några år sedan, där 1800-talsdramatikern Alfhild Agrell utvecklar sin syn på kvinnans små möjligheter att förverkliga sig själv inom äktenskapet i slutet av 1800-talet.

Språket i ”I mjölnarens spår” är rikt, blommigt och kanske mer utvecklat än i Stina Nilsson Bassells tidigare böcker. Berättelsen är mörk och sker i två tidslinjer, 1936 och 30–40 år tidigare, ett grepp som borde kunna skapa dynamik och spänst. Men tyvärr känns boken ändå bitvis tungläst och en­dimensionell. Romanen har närmast formen av tät monolog. Kanske kunde författaren ha skapat mer livlig berättelse med hjälp av mera dialog. Alltför stor del av boken filtreras genom Emmas blick och minnen, och hur mycket man än förstår att författaren ställer sig på hennes sida, vill man som läsare själv få skapa sig en bild av karaktärerna genom deras egna handlingar och ord. Men i andra halvan av boken, får andra romanfigurer egen röst, bland annat genom brev av Emmas stora kärlek Alfred och hennes syster Helga.

Även i de tidigare romanerna ”Eko av natt” och ”Andetag” har Stina Nilsson Bassell skrivit om kvinnovåld och destruktiva relationer. Men romanen sätter inte bara ljuset på kvinnans utsatthet och begränsade frihet – utan även på omgivningens underlåtenhet att hjälpa. Grannarna ser den nedtryckta Emma komma klädd i eländiga trasor men nöjer sig med att viska, skvallra och skratta. Det är befriande när texten utvecklas till ett kraftfullt brandtal mot människornas feghet och brist på empati.

Men även Emma själv, som hör genom dörren hur hennes son misshandlas av sin far, undviker att agera. Och där ringar romanen in viktiga frågor om något bultande aktuellt i en tid då räddningstjänsten slår larm om att vittnen till olyckor inte hjälper till för att rädda liv – utan istället ställer sig och filmar.

Om stina bassell

Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Lämna en kommentar

Litterära händelser

Nyheter om böcker och författare

Marias Bokhylla

Reader of books

Författaren Stina Nilsson Bassell

Den eld som brinner skola vi släcka

bokbloggenblog

Boktips för och av elever på mellanstadiet.

stinanilssonbassellwordpresscom

Författare Stina Nilsson Bassell

Skriva läsa leva

om skrivprocessen, ungdomsböcker och en del annan litteratur

Emma Askling - barn och ungdomsboksförfattare

Här kan du läsa mer om mina böcker eller boka mig till ett författarbesök.

Bokbabbel

"Fanatisk och fantastisk"

cakes, tea and dreams

savoring the beauty in the everyday

enligt O

Tankar från en bokberoende

LITTERATURKVALSTER & SMÅTANKAR

Om böcker. Om livet. Om småtankarna dessemellan.

TOLVNITTON FÖRLAG

små människor stora ord

Debutantbloggen

Litterära debutanter om drömmar, ångest och vedermödor

Läsa & Lyssna

Läsa & Lyssna - tips om att läsa, lyssna och skriva deckare, skräck och spänning

Minerva

Mer skönhet åt folket

Rebecca Mörtberg

Böcker, skrivande och läsning

snowflakes in rain

"Den mest spretiga och nördiga på bokbloggshimlen" /Vixxtoria

Lydia läser

En trevare i intellektets pool

40+

vardagliga betraktelser om livet runt fyrtio

heidi von wright

dikten-ordet-tanken-bilden

i elinas hylla

- där böcker är en del av livet -

Bara jag

Inget djupt och svårmodigt alls... en vanlig oansenlig "dagboks-blogg"...

Idas Bokblogg

För att underhålla läslusten

Bokberoende

Ännu en bokblogg

The Arc

Just another WordPress.com site

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

Books on my mind

Böcker, böcker, böcker

Square and Fair

Just another WordPress.com weblog

safemansays

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Mathias Brandin Beltramo

MBB Music'n'Stuff

Dick Wåhlin bloggar om släktforskning och även lite annat.

Små viktiga händelser i livet både nu och inte minst från förr i tiden.

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

Stina Nilsson Bassell

Författare till roman, dikt, saga.