Hela recensionen av ”Luftens sötma”, och här från Kultursidan:

Standard
Hela recensionen av ”Luftens sötma”, och här från Kultursidan:

Härlig livsbejakelse i Luftens sötma (recension)

Luftens sötma av Stina Nilsson, som även målat omslagsbilden.

 

Efter eld och vatten kommer luft

 

Stina Nilsson har tidigare gett ut två diktböcker, Eldens aska och Vattnets ådra, två sagoböcker, Sagan om smått och gott och Sagan om Häxan Märta, debutromanen Andetag och romanen Eko av natt.

Nu är hon aktuell med diktsamlingen Luftens sötma som innehåller både dikter och korta berättelser. Och här är hon i sitt allra bästa element. Stina är framför allt poet. Hon har förmågan till de vackra och överraskande bildassociationer som poesin består av. Dessutom binds, den till innehållet spretande, boken samman av en härlig livsbejakelse och en förmåga att se det stora i det lilla.

Stina8_web-ute skratt

 

 

Under sitt liv har Stina tagit sig tillbaka efter två hjärnblödningar. Det är en styrka och jag tycker mig märka av den mitt bland allt det skört vackra i poesin. Även om vardagens mödor finns med finns det också en hyllning till livet i boken. Jag återger dikten Äventyr som ett litet smakprov:

Dimman sänker sig sakta över människorna
Allt är tyst i den stillhet som ligger och dallrar

De har somnat av de trådar de har spunnit
Av de hjul som har snurrat allt fortare

Timmarna har varit långa och länge
Timmarna har varit korta och kyliga

Som sega utdragna körsbär
Som ett gummiband på väg mot sitt mål

Det har varit en hök uppe på himlen
Som genom sitt andetag

Fångat världen
Nafsat en mygga
Kliat sin trötta rygg

Tryggt har den vilat sina vingar
På okänt vatten

Vågorna har sköljt över honom
Ojämt, men renande
Osäkert med kittlande
Han flyger över kullen
Bort mot en ny horisont

 Berättelserna i boken dyker upp mot slutet. Den första handlar om en man fångad i stillsam tristess men på slutet räddad och välkomnande mot livet. Sånger om jorden består av naturlyrik, Venus gör upp med det förflutna och Arnold visar ett stilla accepterande av den tomhet som ibland kan dyka upp och som kan få finnas lite vid sidan av. Boken är en stark berättelse om författarskap och den lust som kan uppstå i utövandet. Berättelsens slutrader är just ”Hon brann av lust till livet”.

Slutberättelserna Jorden och Artur innehåller både naturlyrik och en föraning om det hemlighetsfulla som kommer till oss och lyser upp vår dag utan att vi riktigt kan sätta fingret på det. Det är med en skön känsla som jag lägger ifrån mig diktsamlingen och jag hoppas att fler hittar fram till den.

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin
O
mslagsmålning: Stina Nilsson

LYRIK

Luftens sötma
Stina Nilsson

Förlag: BoD (Books on Demand Gmbh)
2014

Om stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s