Ljudboken gör mig glad

Standard
I mjölnarens spår-ljudbok

Ljudbok

I mjölnarens spår

Författare: Stina Nilsson Bassell

Inläsare: Hannah Schmitz

Finns som ljudbok.
I mjölnarens spår är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande kunde andas. Emma Klasdotter, 22 år gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården blir bara värre och värre. Vi befinner oss på en gård i Östergötland, utanför Åtvidaberg. Boken rör sig mellan lycka och olycka. En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan i varje steg som pockar på uppmärksamhet. Vart tog människan Emma vägen? Och varför har Niklas och senare sonen Axel ett hat mot Emma? Hur kunde Emmas far förkasta sin starka faderskärlek till henne? Vi får följa en kvinnas tid när hon blommar ut och när hon redan som 22-åring falnar och dör. Där vistas vi i både mörker och ljus, ett mörker som mynnar ut i ett svagt, flämtande sken från fotogenlampan…

Språk: Svenska Kategori: Romaner

Mer info om ljudboken:

Förlag: Word Audio Publishing
Utgiven: 2016-06-09
Längd: 11T 21M
ISBN: 9789175236179

Storytel

Recension av Erikas bokprat

I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell…   

 

Stina Nilsson Bassell hörde av sig till mig och undrade om jag ville läsa

I mjölnarens spår-Ebes

I mjölnarens spår

hennes I mjölnarens spår. Tack för det Stina. Det här är en berättelse som berör djupt och som inte går spårlöst förbi. Hjärtskärande, starkt, naket, avskalat, känslofyllt, finstämt, kärleksfullt, trovärdigt. Ja det är bara några av många ord som kan beskriva berättelsen om Emma.

Året är 1895, Emma Klasdotter är 22 år och förälskad i Alfred. I ett slag slås lyckan i spillror för de unga tu när Emma helt utan förklaring blir bortgift med storbonden Niklas Nilsson. Med bedrövat sinne lämnar Emma föräldrahemmet och flyttar in på Havdellska gården belägen utanför Åtvidaberg i Östergötland.
 *
Året är 1936, 41 år har förflutit och Emma är en kuvad och bruten kvinna efter alla år av makens misshandel, hat och förtryck. Emma lever nu, efter makens död, tillsammans med sonen Axel som är uppfostrad av fadern till samma kvinnohat. Emma lever fortfarande i skräck och förtryck när nu sonen styr över hennes tillvaro på gården.I mjölnarens spår är en stark och drabbande skildring av ett historiskt kvinnoöde.
 *
Stina Nilsson Bassell berättar Emmas historia i tre parallella spår. Tiden för ungdomen i föräldrahemmet, livet som ung hustru till Niklas Nilsson och som änka tillsammans med sonen Axel.
De tre delarna växlar och kompletterar varandra, förklarar och ger svar under läsningen gång. Emmas öde berör, men det är Stina Nilsson Bassells sätt att på ett så personligt sätt hantera språket som gör att jag kan sätta mig in i karaktärernas känslor och tankar. Jag är på plats och upplever känslor och tankar på ett äkta och trovärdigt sätt.
 *
En historia fylld av olycka men som ändå går i kärlekens tecken skapat av Stina Nilsson Bassells finstämda penna. Extra fängslande har det varit att läsa om Emma när handlingen utspelar sig på hemmaplan i Östergötland.
Det här är en mycket fin och välskriven bok som jag tar till mitt innersta.
 *
Det finns så mycket att diskutera om Emmas liv och öde. En alldeles utmärkt bokcirkelbok. Vad är det som styr en människas handlingar? Hur påverkas vi av arv och miljö?
 *

Erikas bokprat

**

Recension av  Boklysten 

”Jag har tidigare recenserat Stina Nilsson Bassells bok Eko av Natt och blev väldigt berörd av den så när författaren tog kontakt och frågade om jag kunde tänka mig att läsa och recensera I mjölnarens spå så var det självklart att tacka ja. Och det är lika bra att jag redan nu medger att den här boken inte är lätt att recensera men jag ska försöka sortera alla mina intryck och hitta ord för känslorna. Men jag ber om ursäkt redan nu om recensionen blir lite kaotisk.
*

I mjölnarens spår är på ett sätt helt annorlunda än Eko av natt – Eko av natt tilldrog sig mer i nutid medan den här boken mera är en historisk roman. Det båda böckerna har gemensamt är mörkret och att de skildrar ett tragiskt kvinnoöde.
*
Berättelsen pendlar mellan två tidsperioder, 1895 då hon kommer till Havdellska gården och 1936 då hon har levt ett helt liv där. Och vilket liv det är! Mörkret under de åren är ganska kompakt och det är skrämmande hur enkelt det egentligen är att bryta ner en människa helt så att hon själv uppfattar en onaturlig tillvaro som normal.
*
Stina Nilsson Bassell har ett alldeles eget sätt att skriva och uttrycka sig på även om det inte är riktigt lika uttalat i den här boken som i Eko av natt. Och det sättet gör att huvudpersonen har en så stark närvaro i boken att jag engagerar mig djupt i henne och hennes tankar och känslor.
Emmas liv och öde är hjärtskärande och det som gör det ännu hemskare är att det fortfarande finns människor som beter sig som de som finns runt Emma, som ser men inte ingriper.
*
Trots att jag bitvis nästan fick ont i magen av att läsa I mjölnarens spår så skulle jag definitivt inte vilja ha den oläst och den kommer att leva i mitt minne under lång tid. Och den här boken hamnar definitivt bland årets favoriter!”

Boklysten

*

jag-a-mia-forfattarsamtal

Författarsamtal  -youtube

Om stina bassell

Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Ett svar »

  1. Pingback: Ljudboken gör mig glad | stina nilsson bassell

Lämna en kommentar