Fadderbarn på Haiti

Standard
Fadderbarn på Haiti

Först var det Michelove, och sedan Sinidyne, nu Ange-Kerline. Flickor, alla tre, från Haiti. Så fina alla tre så jag ville att just hon skulle vara vårt fadderbarn för all framtid. Men så blev det inte. Men det nya blev värdefullt, och det viktiga är att vi har ett fadderbarn och kan hjälpa till i deras område med skola eller sjukvård.

img_0102

Året var 2010 när vi fick vårt första fadderbarn på Haiti, Michelove, för att sedan “byta” barn ty hon hade vuxit över gränsen till att få vara fadderbarn. Tråkigt tyckte jag som hade fastnat för denna “pärla”. Var är hon nu? Går det bra? Jag hoppas…

img_0098

Vi fick ett nytt barn på Haiti, Sinaidyne, och nu Ange-Kerline 5 år. Alla tre var barn från Haiti, för det känns rätt på något sätt. Ett litet land med stort behov av en hjälpande hand. Är det inte så vi måste se det? Som att vi här i Sverige gör vad vi kan för att hjälpa (både där och här) och det är ju så att “många pölar små blir till en stort hav”! Livet är vad det är, och orkar och kan vi, så finns det liv som behöver oss. (flickor inte minst)

img_0100

Lite info om vårt fadderbarn 2016:

Ange-Kerline

Födelsedatum: 2011, Kön: Flicka, Språk: Kreolska, Religion: Kristen

 

Ange-Kerlines familj

Ange-Kerline bor med sin mamma.

 

Utbildning

Ange-Kerline går i förskolan. Det tar mindre än 30 minuter att komma till skolan.

 

Boende

Ange-Kerlines familj bor i ett hus som är byggt av cementblock med ett tak gjort av metall och ett cementgolv. Familjen använder träkol som bränsle när de lagar mat.

 

Tillgång till

Vatten: Familjen får sitt vatten från en offentlig kran, som ligger ungefär 30 minuter ifrån hemmet. Sanitetsanläggning: Familjen använder en latrin .

Hälsovård: Närmaste hälsoklinik ligger ungefär 30 minuter ifrån hemmet.

 

Plan Sverige

 

***

7 Okt 2016: Tusentals barn och deras familjer är i stort behov av stöd efter orkanen Matthew i Haiti. Exakt i vilken omfattning landet drabbats är ännu okänt eftersom många av de värst drabbade delarna isolerats på grund av den svåra framkomligheten, men skadorna förväntas vara mycket stora. Översvämningar, jordskred och raserade vägar gör framkomligheten svår. Dödstalen förväntas stiga.

– Barn och deras familjer har förlorat allt, berättar Marie Therese Frederique Jean Pierre, chef på Plan International i Haiti. Deras hem, deras ägodelar och även deras försörjningsmöjligheter har blivit helt omintetgjorda vilket kommer påverka dem lång tid framöver.

Läs mer här: Plan  Eller här: Aftonbladet

Och jag vet inte hur, och om Ange-Kerlines familj har blivit drabbade. Jag har kastat i väg frågan till Plan…

Har pratat med Plan och tack och lov, fast det gör ont att säga så, är norra delen av Haiti minst drabbad och det är där vårt fadderbarn bor. Men det är en sorg att Haiti drabbats så hårt igen, de som knappt hämtat sig efter jordbävningen 2010 och är ett fattigt land. Tankarna går till er alla!

Kram.

Om stina bassell

Födelsedag: 13 juni 1963 Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Ett svar »

  1. Pingback: Påskägget är runt. Allting går i cirklar. | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s