EN FILMSNUTT

YOUTUBE

🙂

ARTIKLAR OM MIG/I MJÖLNARENS SPÅR:

Norrköpings tidningar

🙂

 

Kultursidan

🙂

Västervikstidningen

Göteborgs-Postenbild-gp

bild-gp1

tapet

Stina Nilsson Bassell. Yrke: författare Kultursidan

Stina
Nu har hon laddat om. Stina Nilsson Bassell släpper snart sin tredje roman, I mjölnarens spår.

”Jag skulle behövt ett helt rum”

En stroke kommer sällan ensam. Stina Nilsson Bassell har drabbats två gånger. Det vet jag och många som läst hennes sagor, dikter, romaner och velat veta mer om författaren. Jag är alltmer övertygad om att det är dags att sluta prata om kroppens skröplighet och istället börja tala om författarskapet. Snart kommer tredje romanen, I mjölnarens spår.

Omslaget brinner på väggen i vardagsrummet i det lilla huset i Röda stan i Norrköping. Det är en litografi av konstnären Bertil Almlöf, han med de lysande färgerna. Motivet är ett av de östgötska åkerfält han tolkat om och om igen. Stina berättar om tavlan som hon vann, det är flera år sedan nu, de tre små hopplösa lotterna och en av dem gav henne högsta vinsten. Ett utsnitt av den litografin slår alltså an stämningen till boken.

Den handlar om en ung kvinna som gifter sig med en mycket äldre man. Hon drömmer om trygghet men äktenskapet blir olyckligt. Berättelsen rör sig mellan dåtid under sent 1800-tal och en nutid år 1936.

Litografin av Bertil Almlöf lyser på väggen.
Omslaget brinner på väggen. Litografin av konstnären Bertil Almlöf får pryda romanens framsida.

I vintras blev Stina Nilsson Bassell invald som medlem i Sveriges författarförbund. Det var stort – ”en ära”. Det räckte inte med att skicka in ansökan, inför antagningen begärde de in hennes böcker. Hon skickade romanerna, diktsamlingarna och sagorna – och väntade.

– Oron och osäkerheten bubblade inom mig.

Stina blev inte bara medlem i förbundet. Hon fick ett stipendium också, 50.000 välkomna kronor, som lyfte många bekymmer. Det blev några praktiska investeringar på hemmaplan. Än viktigare var att hon nu hade råd att låta trycka sin nyskrivna roman och betala en redaktör. Hon kan medverka på marknader och på bokmässor, marknadsföring är inte gratis.

– Nu kan jag vila lite i att jag kan skriva, att jag inte gör det i luften.

Författarens uppdrag är ensamt, vänner som läser vill hellre uppmuntra än kritisera. En bra redaktör är till stor hjälp, ett bollplank som hjälper orden och bokstäverna på vägen till utgivning. Ebers förlagsredaktör har granskat språk, hjälpt Stina att hålla ordning på tempus, viktigt i en bok som rör sig i tiden. Stina var först lite överraskad över hur påläst redaktören var, hon hade verkligen läst den noga.

– Hon ville flytta ett avsnitt men det ville inte jag. Det är ändå bra för det fick mig att tänka till, säger Stina som redan från början kände förtroende för det nya förlagets redaktör.

– Det bästa var att hon gillade den.

För varje ny roman har författarskapet tagit ett steg framåt. Åtminstone har romanerna blivit tjockare. Debuten Andetag var tunn som tvådelad långnovell. Eko av natt växte till mer än 200 sidor. I mjölnarens spår omfattar 330 sidor.

– Det här var ett större projekt. Jag ville ha in mer, ville jobba på det sätt som jag gillar med texten i collagets form, så att det mullrar!

– Jag hoppas folk kan ta till sig det. Jag tror inte att man som läsare ska veta allting. Lite förbannad och sur kan man vara men till sist kunna landa i ett helhetsintryck som blir bra.

mjolnaren_omslag_skiss_mlogga3-9 april till ebes
I mjölnarens spår.

Den nya romanen har fått ligga och gro länge. Idén har legat klar i form av ett 40-sidigt manuskript i mer än tio år, väntat på att författaren i Stina ska ha vuxit till sig. Det började med några dagars semester på Gotland. Familjen hade som vanligt hyrt in sig i ett magasin på Ljugarn.

– Men de hade dubbelbokat så vi måste bo två dagar på en annan gård. På köpet fick vi höra en story om de som bott där förr.

Berättelsen fick Stinas fantasi att bubbla, på kvällen skrev hon intensivt. Hon förflyttade händelserna direkt till en gård nära Åtvidaberg, där hennes mormors släkt bott. Nu har hon besökt trakten, tittat på torpets grundstenar och sett ut över sjön.

2013 kände Stina Nilsson att det var dags. Hon tog fram utkastet, och öppnade ett nytt dokument i datorn. Skrivplatsen i vardagsrummet klistrades full med idéer, uttryck, fakta nedskrivna på post-it-lappar. Stadsmuseet ställde upp med bilder som gav henne tidskänsla av miljöer och kläder. Hon har få läsa på.

– Jag skulle behövt ett helt rum, säger Stina och jag tror henne.

I romanen har hon vävt in en lite från sin mormor och hennes familj, men understryker att det inte handlar om hennes mormor. Hon har bara lånat några drag, som den stora syskonskaran, och trakten kring Adelsnäs.

– Det är ett stort arbete för att vara mig, sammanfattar hon. Jag har alltid sett mig själv som… mer kaotisk.

Den 19 juli är det boksläpp. Då intervjuar journalisten Marie-Louise Kristensson författaren Stina Nilsson Basell hemma i trädgården i Röda stan.

– Marie-Louise är lugn och jättebra. Jag har pratat mycket när vi spelat musik och så men att prata själv om sin egen bok, säger Stina och låter förstå att det är skillnad på att prata om något och att tala i egen sak.

På köpet eller kanske ändå har Stina Nilsson lagt till ett nytt efternamn, Bassell.

– Jag har fått till mig papper om Per Hansson, en 1600-talsanfader till min mormor. Han var med i 30-åriga kriget och fick då namnet Bassell. Jag tycker om namnet och vill bära det med mig som en värdefull sten.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Svensson och Ann-Charlotte Sandelin

ROMAN

I mjölnarens spår
av Stina Nilsson Bassell
Ebes förlag 2015

Boksläpp 19 juli

LÄNKAR
Stina Nilsson Bassell hemsida
Ebes förlag hemsida boken

 

tapet

Västervikstidningen

vt_stina_liten

Stina Nilsson skriver om möten och utveckling
Av Lotta Gometz 0490-66607. Publicerad 2011-03-25 00:00, uppdaterad 2011-03-27
I höstas berättade vi om Västerviksbördiga Stina Nilsson som skrivit Sagan om smått och gott. Nu har hon kommit ut med romanen ”Andetag” som ges ut som e-bok.

NY BOK
Stina Nilsson föddes i Västervik 1963.

Nu är hon bosatt i Röda Stan, Norrköping, med sambo, dotter och katter.

Stinas stora intressen är att skriva, måla och sjunga jazz och visor.

Hon har fått en del dikter publicerade, och haft några mindre utställningar.

Utgivet: Diktboken ”Eldens Aska” (King ink Förlag), barnboken ”Sagan om smått och gott” (Bokförlaget Kompetens och Rekreation) samt romanen ”Andetag” (Framsteget Bokförlag).

Är boken tänkt för vuxna eller barn?
– Den är för vuxna, eller kanske halvvuxna.

Finns den enbart som e-bok?
– Ja, än så länge. Men jag hoppas att det blir en ”vanlig” pappersbok också. Även om det sägs att e-boken som fenomen bara blir större så skulle det vara en ännu härligare känsla att få komma ut med en ”vanlig” bok. Man kan ju ta i den. Bläddra. Lukta.

– Att få något utgivet är ett pussel dock. Så det här känns underbart.

Är detta fiktion eller har berättelsen självbiografiska inslag?
– Det är fiktion. Men det innebär ju inte att jag inte plockat lite här och där från något realistiskt. Det gör man alltid, i nästan allt man gör. Det tror jag en plåtslagare såväl som en konstnär gör. Alla bär vi med oss vad vi sett och upplevt.

Kan du berätta lite grand om bokens tema?
– Boken handlar om en kvinna, Elsa, som inte lever alls egentligen. Hon befinner sig som i en kokong. Sedan blomstrar hon ut. Men i bagaget har hon en historia som format henne.

– Sedan är det möten med människor som kommer att betyda mycket för henne. Ett pensionat spelar en central roll. Så ungefär skulle jag vilja beskriva handlingen.

Hur fick du idén till ramberättelsen?
– Jo, jag gick en skrivarkurs via internet. Den här gången använde vi oss av en bok: ”Icke brännbara sopor” som innehåller japanska noveller i urval och översättning av Lars Vargö. Vi skulle ta berättelsen till Sverige, så att säga, och forma om den så att den blev svensk. I mitt huvud utvecklades en helt annan ”story”. Skrivarknepet satte helt enkelt i gång fantasin.

Hur länge har du arbetat med boken?
– I mellan fyra och fem års tid. Jag har jobbat med den lite då och då. Samtidigt har jag haft andra skrivarbeten i gång. Jag skickade i väg den till olika förlag, fick nej, jobbade vidare med den och nu är den alltså utgiven.

Har du fler skrivprojekt på gång?
– Ja, flera. Bland annat en fortsättning på ”Sagan om smått och gott”. Texten är klar. Nu ligger den på illustratören Marika Lifs bord. Jag jobbar också med ytterligare en diktbok. Titeln är ”Vattnets ådra”.

– Sommaren 2010 gav jag ut diktboken ”Eldens Aska” på King ink Förlag. Men jag har mycket material och skriver också hela tiden. ”Vattnets ådra” kommer att innehålla en del av det som inte fick plats i ”Eldens aska” samt en del nyskrivet. Jag har skrivit dikter i 20 års tid.

tapet

Folkbladet

Stina Nilsson skriver i raseri mot kvinnovåld

Av Sara Segraeus. Uppdaterad 2013-02-28
NORRKÖPING Ursinne och lust var drivkrafterna när Stina Nilsson skrev. I nya romanen Eko av natt bryter sig en nedtryckt kvinna ur ett destruktivt förhållande.- Den är tillägnad alla som känner igen sig, eller känner någon drabbad, säger författaren Stina Nilsson i Röda Stan.
Själv beskriver Stina Nilsson boken Eko av natt som en spännande roman, men den är ingen deckare eller thriller. I boken berättas historien om Tanja och hennes känslor när hon flyr från sin man Jan. Han beskrivs som ett odjur med vredesutbrott, osunt kontrollbehov och destruktiv kraft att tillintetgöra sin livspartner.
– Jag var fascinerad av Hitchcocks psykologiska filmer, där en man psykar en kvinna. Det är också en verklighet som många kvinnor lever i, säger Stina Nilsson.
Hon började skriva den redan för tio år sedan.
– Jag skrev trettio-fyrtio sidor. Sedan bara låg den där och dallrade. Och väntade. Så kände jag att nu vill jag skriva mer, man utvecklas i skrivandet och jag ville lägga in mycket mer av mig i texten.
– Jag har spetsat till handlingen. Den friheten får man ta sig när man skriver. Då får man gå över gränsen lite, så att det nästan blir lite absurt. Själv känner jag att man tar till sig en historia bättre då.
Även Stina Nilssons tidigare roman Andetag berör kvinnors utsatthet i nära relationer. Båda böckerna kretsar kring ett kärleksförhållande som tar slut. I Eko av natt tar kvinnan hämnd.
– Hämnd är förstås ingen vidare bra lösning, men jag hoppas att mina böcker kan ge styrka att på annat sätt ta sig ur en jobbig situation, säger Stina Nilsson och berättar att hon i sitt skrivande har drivits av ursinne, men också skrivarlust.

tapet

Folkbladet
Norrköpingsförfattare ger ut ny barnbok
Stina Nilsson från Norrköping har precis kommit ut med en ny barnbok på förlaget Kompetens & Rekreation.

”Sagan om Smått och Gott – om trollen, häxan och spöket” är en mystiskt skimrande saga som handlar om lyckliga troll som lever i en skogsglänta.

Men plötsligt en dag börjar onda ting hända omkring dem och hela deras vardag vänds upp och ner.
Stina Nilsson, som tidigare bland annat gett ut en diktsamling, har skrivit texten till boken som illustrerats av Marika Lif.
De två kom i kontakt med varandra genom en målarkurs på nätet och har aldrig träffats i verkligheten.
Ändå ger de nu alltså ut en barnbok tillsammans.
Mikael Mjörnberg Folkbladet

tapet

Norrköpings Tidningar

Stina Nilsson skriver böcker, målar och musiserar.

Kvinnans utsatthet är temat
Stina Nilsson fascineras av berättelser som utmynnar i att kvinnor tar sig ut ur svåra situationer för att börja på nytt.
Nyligen utkom hennes femte bok.
Tanja i Stina Nilssons nya roman Eko av natt är på flykt från sin man och i inledningen får man följa hur hon springer barfota genom novembernatten. Utsatta kvinnor är ett tema som Stina Nilsson tagit upp tidigare och i den förra boken Andetag slår sig huvudpersonen ut ur ett trist äktenskap.

– Den nya är betydligt allvarligare, men det är sant att jag är intresserad av temat. Det är märkligt att kvinnor ska behöva få sina liv förstörda på det här sättet, säger Stina Nilsson och tillägger att det fyller henne med ilska.

Eko av natt är hennes femte bok. Förutom de båda romanerna har hon också skrivit två diktsamlingar och en sagobok.

– När jag skriver dikter, så handlar det om helt andra saker. De bygger mer på egna känslor och upplevelser, förklarar hon.

Hon fascineras av berättelser som utmynnar i att kvinnor tar sig ut ur svåra situationer för att börja om på nytt.

– Kvinnan i boken hämnas och det kanske inte är så bra, men samtidigt bryter hon sig loss på ett sätt som ger henne styrka. Det är något jag gillar i filmer också, säger hon.

Ett bidragande motiv till boken är medlidande.

– Jag har sett drabbade kvinnor på nära håll och blivit illa berörd, så det här är väl ett sätt att visa delaktighet och att skriva av sig, säger Stina.

Det har gått många år sedan hon påbörjade boken, men den fick ligga länge innan hon tog fram den på nytt för ett och ett halvt år sedan.

– Då började den bubbla och sedan växte berättelsen fram undan för undan. Men från början visste jag nog inte vart den skulle ta vägen och skrev också ett femtiotal sidor. Men det var mer som en skiss och det som intresserade mig var den Hitchcockartade spänningen i början, säger hon.

Nästa projekt är en sagobok – Sagan om häxan Märta och om trollet och spöket.

– Texten ligger klar, men jag har jagat en illustratör och det tog sin tid att hitta en sådan. Men det är på gång, säger hon.

Därefter väntar en ny roman.

Pauli Olavi Kuivanen, Foto Ida Ling Flanagan

tapet

Tidningen Tara

art3_liten tara  art4_liten tara

art5_liten tara

tapet

Året runt

art1_liten året runt

art2_liten året runt

tapet

Nollelva

blandat röda stan 019

tapet

Hemmets Journal

stina 1-stina i HJ   stina 2-stina i HJ  stina 3-stina i HJ

http://www.hemmetsjournal.se/Manniskor/reportage/Jag-fick-en-hjanblodning-vid-27-ars-alder/

tapet

Länkar till artiklar

Efter två diktsamlingar och en barnbok ger Stina Nilsson ut en berättelse om en medelålders kvinna, som hittar sig själv när hon slår sig fri ur ett trist äktenskap.

Boken heter Andetag och har i dagarna utkommit som pocket.

– Den handlar om Elsa som lever i en kokong och bara bryr sig om yta. Men maken är otrogen och det leder till en uppgörelse, som får förhållandet att braka ihop, berättar Stina Nilsson när vi hörs på telefon.

NT

tapet

 

NT

*

NT

*

GalleriLi

*

SOURZE

*

Mimer bokförlag

*

QOOLA QVINNOR

tapet
NORRKÖPING Fiktionen är hennes låga. Stina Nilsson älskar att skriva. Nu har hennes bok ”Andetag” kommit ut i pappersform och Stina satsar mot nya mål. Men livet för en författare är inte alltid en dans på rosor.

– Det gäller att man inte låter sig slås ned. Det är tyvärr många nej man får när man skickar ut manus till en massa förlag. Men små förlag har små resurser och det är svårt att hitta någon som vill publicera, säger hon.
Folkbladet

 

tapet

 

*

Populär poesi

 

 

*

QOOLA QVINNOR

*

 

VT

tapet

Efter tio år ger nu Stina Nilsson, författare och konstnär med Västerviksbakgrund, ut sin andra roman, Eko av natt.

– Det är stort och den här boken känns så bra tycker jag. Det är skönt att bli klar med en bok, samtidigt som jag saknar vissa personer i den.

Berätta om Eko av natt!

– Jag började med berättelsen för tio år sedan, skrev 30 sidor ungefär och tog upp den igen för ett år sen. Men jag har haft den i huvudet mer eller mindre under hela tiden. Det handlar om det lilla barnet som växt sig tillsynes stark men nånstans är väldigt bräcklig och svag. Och om styrkan att ta sig ur nedsättande relationer. Idén uppkom ur en fascination för det psykologiska, vad som sker med människor. Jag ville belysa att det kan hända saker i liten ålder som spelar roll långt senare.

VT

 

tapet

VT

 

*

VT

*

Folkbladet

 

*

Folkbladet

Ett svar »

  1. Pingback: År av frågor och svar | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Marias Bokhylla

Reader of books

Författaren Stina Nilsson Bassell

Den eld som brinner skola vi släcka

bokbloggenblog

Boktips för och av elever på mellanstadiet.

stinanilssonbassellwordpresscom

Författare Stina Nilsson Bassell

Skriva läsa leva

om skrivprocessen, ungdomsböcker och en del annan litteratur

Emma Askling - barn och ungdomsboksförfattare

Här kan du läsa mer om mina böcker eller boka mig till ett författarbesök.

Bokbabbel

"Fanatisk och fantastisk"

cakes, tea and dreams

savoring the beauty in the everyday

enligt O

Tankar från en bokberoende

LITTERATURKVALSTER & SMÅTANKAR

Om böcker. Om livet. Om småtankarna dessemellan.

TOLVNITTON FÖRLAG

små människor stora ord

Debutantbloggen

Litterära debutanter om drömmar, ångest och vedermödor

Läsa & Lyssna

Läsa & Lyssna - tips om att läsa, lyssna och skriva deckare, skräck och spänning

Johannas Deckarhörna

Lektörstjänster & litteratur

Rebecca Mörtberg

Böcker, skrivande och läsning

snowflakes in rain

"Den mest spretiga och nördiga på bokbloggshimlen" /Vixxtoria

Lydia läser

En trevare i intellektets pool

40+

vardagliga betraktelser om livet runt fyrtio

ytterligare några ord

dikten-ordet-tanken-bilden

i elinas hylla

- där böcker är en del av livet -

Bara jag

Inget djupt och svårmodigt alls... en vanlig oansenlig "dagboks-blogg"...

Idas Bokblogg

För att underhålla läslusten

Bokberoende

Ännu en bokblogg

The Arc

Just another WordPress.com site

Mettes pocketblogg

Det här är en blogg om böcker och allting runt omkring.

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

Books on my mind

Böcker, böcker, böcker

Square and Fair

Just another WordPress.com weblog

safemansays

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Mathias Brandin Beltramo

MBB Music'n'Stuff

Dick Wåhlin bloggar om släktforskning och även lite annat.

Små viktiga händelser i livet både nu och inte minst från förr i tiden.

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

stina nilsson bassell

Författare till 11 utgivna böcker.

%d bloggare gillar detta: