Bild: Sara Segraeus |

Stina ger dikterna revansch

NORRKÖPING Stina Nilsson Bassell ger sina bästa dikter revansch. Hon har samlat dem i den nya volymen ”Kärleken är en sekatör”.

Vi sitter vid ett bord i vardagsrummet på Bråbogatan i Röda stan, där hänger målningen av Peppe Östensson som pryder omslaget till den nyutgivna diktsamlingen ”Kärleken är en sekatör”. En elegant kvinna håller nonchalant i något som inte alls är en käpp, som man kan tro, utan en död huggorm.

Stina Nilsson Bassell gillar dubbelheten och överraskningseffekten i målningen hon köpte för 30 år sedan. Det lite motstridiga pekar mot något som hon också eftersträvar i sitt skrivande.

– Jag vill rucka på perspektiven. När jag skriver tvingar jag mig att tänka lite omvänt, säger hon.

LÄS HÄR

LÄS HÄR

LÄS HÄR

LÄS HÄR

grind10bästbeskbeskbesk

Stina Nilsson Bassell: ”Jag är van att vara begränsad”

Norrköpings Tidningar: Bakom grinden finns den lummiga trädgården sätter guldkant på tillvaron för Stina Nilsson Bassell.

grind10bästbeskbeskbesk

Hela elva böcker har det blivit för Stina Nilsson Bassell, trots allt som skett. I år firar hon tio år som författare.

Min sommar

Nedslag hos kulturarbetare i Östergötland.

I dag: Stina Nilsson Bassell

I sin lummiga trädgård sitter Nilsson Bassell, 57 år. Sommaren har varit annorlunda men hon är glad över att kunna njuta av frisk luft, växter och träd. Umgänget med andra har skalats ned på grund av läget.

– Jag är van att vara begränsad. Men är man van att göra det lilla och inte ens kan göra det, då blir det tufft.

Livet förändrades dramatiskt 1991 då hon fick en hjärnblödning, den andra i ordningen, som var nära att ta hennes liv. Men för henne fanns det inget annat val än att kämpa. Hon fortsatte jobba inom journalistik, radio och dagspress, och kunde skaffa barn med sin sambo. Men hälsan försämrades.

– När jag inte kunde bära min bandare längre, då gick det inte mer.

Tidigt blev hon sjukpensionär. Skapandet låg då nära till hands.

– Sedan jag var tonåring har jag skrivit, målat och sjungit. För mig var det då att ta tag i det. Berättelserna har funnits i mig sedan jag var barn. Jag har alltid älskat berättelser.

Hennes två barnböcker var först ut. Romandebuten kom 2011 med ”Andetag.” Produktionen ökade och nu senast kom ”Spegeln i rummet utanför” ut och ljudboksproduktion. En gemensam nämnare är kvinnoöden.

– Det handlar om kvinnor som har det svårt på ena eller andra sättet. Hur de blivit behandlade och blir än idag. I många böcker kan man läsa om prinsar, kungar och hej och hå, men vart är det vanliga folket?

Skapandet beskriver hon som livsnödvändigt, men numer är det inte enkelt. På grund av sin hälsa har hon svårt att utföra själva hantverket.

– Efter andra hjärnblödningen 1991 kunde jag inte springa, cykla, gå utan stöd, inte höra så bra på högra örat, inte se på högra ögat, svårt att se mig i spegeln, kände inte igen högra sidan, men det var ändå ingenting mot det som är nu: att bara kunna skriva då och då. Flödet försvinner, och blir inte det jag är när jag skriver eller vad jag än gör som jag brinner för, nämligen helt uppslukad av berättelsen som om handen skriver av sig själv. Berättelsen får sitt eget liv och bara forsar ur mig, men det går inte nu.

Men hon försöker göra något litet så ofta hon kan. Flera projekt och idéer finns, bland annat en självbiografi, en roman baserad på hennes egen släkthistoria från Åtvidaberg och en roman med fattighus i Norrköping som tema.

– Jag har fått lära om hela tiden sedan 1991. Så det är bara att göra det igen.

Gabriella Nilsson NT

LÄS HÄR

LÄS HÄR

LÄS HÄR

stina_wall_3_v2_webb

Romanen en resa i tid och rum

LITTERATUR Norrköpingsförfattaren Stina Nilsson Bassell släpper en ny roman. I ”Spegeln i rummet utanför” får läsaren följa med på en dramatiskt hisnande resa i tid och rum som landar i skärgårdsidyllen Sanden.

Året är 1673 och en kvinna flyr hals över huvud efter att ha bevittnat ett brutalt mord. Hon flyr till häst, klär ut sig till man för att undkomma förföljarna och hamnar slutligen i Sanden på Norra Finnö. Hennes öde blir dokumenterat och bevarat i en skrivbok och långt senare, år 2006, hittas de bortglömda anteckningarna hemma hos en äldre kvinna i just Sanden.

– Hela flykten rullas upp igen, berättar Stina Nilsson Bassell.

– Jag låter de båda epokerna möta varandra i en parallellhandling och hela berättelsen handlar egentligen i grunden om utsatta kvinnor som frigör sig och tar sig fram efter bästa förmåga. Det är ett tema som brukar återkomma i mina böcker. Kvinnan i den historiska delen tvingas fly och den moderna kvinnan har tröttnat på makens och tonårsdotterns tjat när hon av en händelse hittar den gamla anteckningsboken.

Att Sanden spelar en sorts geografisk huvudroll i romanen är ingen slump. Stina Nilsson Bassells mormor, Olga Wass, grundade välkända Wass pensionat och drev också affären i Sanden. Pensionatet lades ned för några år sedan och ifjol gick affären samma öde till mötes.

– Några av bokens karaktärer är inspirerade av verkliga människor i Sanden, säger Stina Nilsson Bassell.

– När jag planerade boken ville jag gärna ha med ett historiskt mordfall. Dessutom ville jag gärna få med Sanden i nutid i handlingen också.

Stina Nilsson Bassell har jobbat fram sina nya roman – den fjärde i ordningen för en vuxen läsekrets – i den sedvanliga skrivarlyan i bostaden i Röda stan. Dessutom har hon genomfört ett digert researcharbete för att få den historiska delen av storyn att hänga ihop rent logiskt. Den brutala avrättningen ägde verkligen rum 1673.

– Kvinnans flykt från Finnveden till Sanden är däremot fiktion. Jag har räknat ut hur lång tid det rimligen tog att rida den sträckan och dessutom kollat gamla arkiv efter värdshus där hon skulle kunna ha stannat. Det ligger mer arkivforskning bakom den här berättelsen än i mina tidigare böcker.

– När jag har skrivit har jag levt som i en bubbla. Ett med karaktärerna och historien. Nu när boken är klar släpper jag kontrollen och kan bara invänta mottagandet. Det är nästan en känsla av att ”oj, vad har jag gjort”.

”Spegeln i rummet utanför” släpps nu på söndag, den 9 september, på Tallbergs Förlag.

LÄS HÄR

LÄS HÄR

stina-nilsson-bassell-har-allt-nt

Stina firar sig själv och Röda stan

Hon har älskat ord och att skriva ­sedan hon var barn. Intresset för ­historia, inte minst den egna släktens, väcktes lite senare. Kombinationen har resulterat i flera böcker, i höst kommer en till. Men först ska hon fira både födelsedag och Röda stans ­hundraårsjubileum.

LÄS HÄR

 Kvinnoliv.  Stina Nilsson Bassell har  utkommit med sin åttonde bok. Berättelser om kvinnor som bryter sig loss har fascinerat henne sedan tonåren, berättar hon.<br /><div class=

+

Kvinnoliv. Stina Nilsson Bassell har utkommit med sin åttonde bok. Berättelser om kvinnor som bryter sig loss har fascinerat henne sedan tonåren, berättar hon.

Berättelse om ett tragiskt kvinnoliv

Norrköping Stina Nilsson Bassells nya bok utspelar sig i trakterna av Åtvidaberg och berättar om ett tragiskt kvinnoöde.

Året är 1895 och 22-åriga Emma Klasdotter gifter sig med den dubbelt så gamle storbonden Niklas Niklasson.

Men äktenskapet blir olyckligt och tillvaron på Havdellska gården strax utanför Åtvidaberg får snarare karaktär av fängelseliv.

Berättelsen återfinns i Stina Nilsson Bassells rykande färska ”I mjölnarens spår”.

Det är inte första gången hon skriver om ett tragiskt kvinnoöde. I ”Eko av natt” från 2013 berättar hon om en kvinna som flyr ut i en kall novembernatt för att undkomma en brutal make.

– Sedan tonåren fascineras jag av kvinnor som lyckas bryta sig loss, men jag vill också göra något. Genom berättelserna kan jag göra det, säger hon och tillägger att hon ser det som inlägg i jämställdhetsdebatten.

Vi sitter i hennes och sambon Holger Thells kök på Bråbogatan i Röda stan. Efter några varma sommardagar har regnet dragit in över Norrköping och genom fönstret kan vi se hur det faller över trädgården.

I en vrå står ett piano och mot n bokhylla i vardagsrummet lutar en gitarr. Musiken spelar en stor roll i familjen.

– Innan jag började skriva ägnade jag mig åt musik. Holger och jag spelade och sjöng jazz, säger hon och berättar att de ingick flera konstellationer.

Men under det tidiga 1990-talet drabbades hon av två hjärnblödningar och efter det har skrivandet fått allt större betydelse.

– Jag är ju sjukpensionär idag, vilket innebär att jag fått mer tid, men jag har skrivit sedan jag var ung, säger hon.

Den första boken utkom 2010 och heter ”Sagan om smått och gott”.

– Jag brukade berätta sagor för min dotter Fedra och det blev en bok till slut. Men det tog flera år innan jag hittade Marika Lif som gjort illustrationerna. Jag upptäckte henne på nätet och tyckte att hennes bilder var häftiga, säger hon och berättar att de kommer att samarbeta i nästa bok.

Den nya boken skiftar mellan olika tidsplan och det är ett sätt att visa hur kvinnoföraktet kan gå i arv. Sonen tar över gården vid faderns död, men det innebär ingen lindring för Emma.

– Sonen är mycket värre, förklarar Stina Nilsson Bassell.

Men att låta handlingen omväxlande utspelas på 1890- och 1930-talen har också en annan förklaring.

– Det är ett slags collage och det är något jag gillar. Före sjukdomen var jag frilansande radioreporter och arbetet gick ofta ut på att blanda talinslag med musik. Det passade mig bättre än att vara skrivande journallist, berättar hon.

Omslagsbilden föreställer Östgötaslätten och är en del ur en litografi av konstnären Bertil Almlöf. Det är ett bekant motiv för alla som känner till hans konstnärskap; i förgrunden ett gult vetefält som sträcks ut mot horisonten och en lilafärgad, lätt dramatisk himmel.

– Jag vann den på ett lotteri för länge sedan och den har hängt här hemma i många år. Jag älskar den och bad att få använda den till omslaget, säger hon.

Men målningen återger också en del av länet där berättelsen utspelas.

– Min mormor kom från Fjärsbo där också bokens Emma växte upp, men det är ingen släkthistoria. Det finns ett dokumentärt inslag i boken och det är en brand som bryter ut i Åtvidaberg. Den inträffade i verkligheten och jag låter mina gestalter förekommer i anslutning till den, säger hon och förklarar att det inte finns någon konkret förlaga till Emma Klasdotter.

Produktionstakten sedan debuten har varit hög. Bortsett från olika antologier som honmedverkat i är ”I mjölnarens spår är henens åttonde bok.

Den nionde heter ”Mannen i rocken” ligger redan klar i väntan på utgivning som blir någon gång i september.

Ett svar »

  1. Pingback: Kajsa som Lucia och Julgran | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Marias Bokhylla

Reader of books

Författaren Stina Nilsson Bassell

Den eld som brinner skola vi släcka

bokbloggenblog

Boktips för och av elever på mellanstadiet.

stinanilssonbassellwordpresscom

Författare Stina Nilsson Bassell

Skriva läsa leva

om skrivprocessen, ungdomsböcker och en del annan litteratur

Emma Askling - barn och ungdomsboksförfattare

Här kan du läsa mer om mina böcker eller boka mig till ett författarbesök.

Bokbabbel

"Fanatisk och fantastisk"

cakes, tea and dreams

savoring the beauty in the everyday

enligt O

Tankar från en bokberoende

LITTERATURKVALSTER & SMÅTANKAR

Om böcker. Om livet. Om småtankarna dessemellan.

TOLVNITTON FÖRLAG

små människor stora ord

Debutantbloggen

Litterära debutanter om drömmar, ångest och vedermödor

Läsa & Lyssna

Läsa & Lyssna - tips om att läsa, lyssna och skriva deckare, skräck och spänning

Johannas Deckarhörna

Lektörstjänster & litteratur

Rebecca Mörtberg

Böcker, skrivande och läsning

snowflakes in rain

"Den mest spretiga och nördiga på bokbloggshimlen" /Vixxtoria

Lydia läser

En trevare i intellektets pool

40+

vardagliga betraktelser om livet runt fyrtio

ytterligare några ord

dikten-ordet-tanken-bilden

i elinas hylla

- där böcker är en del av livet -

Bara jag

Inget djupt och svårmodigt alls... en vanlig oansenlig "dagboks-blogg"...

Idas Bokblogg

För att underhålla läslusten

Bokberoende

Ännu en bokblogg

The Arc

Just another WordPress.com site

Mettes pocketblogg

Det här är en blogg om böcker och allting runt omkring.

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

Books on my mind

Böcker, böcker, böcker

Square and Fair

Just another WordPress.com weblog

safemansays

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Mathias Brandin Beltramo

MBB Music'n'Stuff

Dick Wåhlin bloggar om släktforskning och även lite annat.

Små viktiga händelser i livet både nu och inte minst från förr i tiden.

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

stina nilsson bassell

Författare till 11 utgivna böcker.

%d bloggare gillar detta: