Kategoriarkiv: Om mig

Alex Författarlexikon

Standard
Alex Författarlexikon

Nilsson Bassell, Stina   Land/region: Sverige   Född: 13 juni 1963 (Västervik, Småland, Sverige)   Språk: Svenska   Genrer: Prosa, Lyrik, Barn & Ungdom    Fler namn: Nilsson, Stina    Böcker på: Götabiblioteken , Se fler bibliotek

Foto: Holger Tell

 

Christina Nilsson, med författarnamnet Stina Nilsson Bassell, föddes och växte upp i Västervik men tonårstiden tillbringade hon i Linköping. Lusten att skriva litterärt fanns tidigt. Till en början blev egna dikter låtar som hon uppträdde med. Senare utbildade hon sig inom skrivande och radioteater vid flera folkhögskolor. Med Färnebo folkhögskolas Södra Afrika-kurs kom hon på 1980-talet till Zimbabwe där intresset för radioreportage väcktes. Efter hemkomsten till Sverige började hon frilansa för olika radioprogram. På 1990-talet ändrades hennes liv radikalt när hon drabbades av flera hjärnblödningar. Efter att ha återhämtat sig är hon numera författare på heltid. Hon är bosatt med sin familj i Norrköping. Bassell, som är ett gammalt släktnamn, lade hon till i författarnamnet 2015.

Stina Nilsson Bassell är poet, sagoberätterska och romanförfattare. I antologier har hon bidragit med dikter och noveller. 2010 publicerades hennes första diktsamling, ”Eldens aska”. Samma år utkom barnboken ”Sagan om Smått och Gott” och romandebuten ”Andetag” utgavs 2011.

I romanen ”Eko av natt” från 2013 berättar hon om Tanja, som flyr ett destruktivt äktenskap och gömmer sig med sin mor tills hon bestämmer sig för att inte längre vara ett offer. Berättarrösten växlar mellan Tanja och modern. Det var framförallt skildringen av deras nära relation och berättelsens poetiska ton som lovordades. Även romanen ”I mjölnarens spår” (2015) skildrar ett kvinnoöde. Den unga Emma gifter sig med en mycket äldre man. Hon drömmer om trygghet men äktenskapet blir olyckligt. När sonen tar över faderns gård innebär det ingen lindring för Emma. Berättelsen skiftar mellan 1890-tal och 1930-tal och handlingen är förlagd till trakterna kring Åtvidaberg. Erfarenheter från arbetet med radioprogram, där tal och musik blandas, inspirerade Nilsson Bassell till att forma romanen som ett kollage.

Samlingen ”Luftens sötma” (2014) innehåller dikter och korta berättelser. ”Mannen i rocken” (2015) är en illustrerad novell om att se och ta tillvara möten med människor.

Stina Nilsson Bassell har tilldelats ett flertal stipendier.

Referenser

Listan uppdaterad: 12 december 2017

Tidskrifts- och tidningsartiklar

  • Skoog, Anna Mi: ”Så länge det finns orättvisor måste man skriva om dem”. – ETC Norrköping5 augusti 2016. – [intervju].  LÄS
  • Miles, Fanny: Kvinnoöden i egna händer. – Linköpings-Posten2 december 2015. – [intervju].  LÄS
  • Segraeus, Sara: Mörk skildring av kvinnlig utsatthet. – Folkbladet3 september 2015. – [rec. av I mjölnarens spår].  LÄS
  • Kuivanen, Pauli Olavi: Berättelse om ett tragiskt kvinnoliv. – Norrköpings Tidningar10 juli 2015. – [rec. av I mjölnarens spår].  LÄS
  • Ekfeldt, Johan: Stina har en säker penna. – Norrköpings Tidningar13 juni 2013. – [intervju].  LÄS
  • Gometz, Lotta: Stina Nilsson skriver om möten och utveckling. – Västerviks-Tidningen25 mars 2011. – [intervju].  LÄS

Om mig

Standard

stina_wall_3_v2_webb                                                                     foto Holger Thell

Hej! Jag har skrivit länge i min hörna och som ni alla vet, ni som skriver (vilket innefattar alla, även minsta lilla matlista kan vara en dikt), är det svårt att få sin bok antagen på ett förlag. Det tog en evighet, kändes det som, men på den steniga stigen skrev jag så datorn skallrade. Det blev nätkurser och det blev två noveller i Tidningen Kulturen. Dikt i Alida bok och dikter i ETC. Jag skrev och nosade försiktigt, då och då. Ville något mer, så det var bara att fortsätta att kämpa. ”Kampen den går vidare, den har bara börjat”, en låttext smög sig in. Jo, var var jag, det liksom började fyllas i mitt huvud av min dotter som är 24 år nu och har flyttat hemifrån. Hon har alltid funnits där som ett härligt, för det mesta, avbrott, så jag har fått distans till det jag skrivit om just då.

Nu finns min underbara sambo vid min sida och har funnits där i 29 år. I toppar och dalar så har han stått där och hjälpt mig med böckernas omslag. Elva böcker har han fått slita sitt hår med, elva böcker som varje bok har sin historia. Är det inte så med allting? Allt har sin historia, alla har en möjlighet, alla har vi rätt att få vara här.

Idag sitter jag i mitt röda hus i Röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite ”galenhet” och klokhet. Samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Emma, Elsa och Tanja, smyger in lite av min verklighet, av min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det. Och som förtidssjukpensionär sedan 2002 har det brinnande kunna släckas med jämna mellanrum. /Kram Stina


 

Kontakt

Stina Nilsson Bassell

Kontakt


 

Ebes förlag:

Stina Nilsson Bassell föddes i Västervik 1963 men kom som trettonåring till Linköping. När hon läste journalistlinjen på Bona folkhögskola träffade hon sin nuvarande sambo, han som gjort omslagen till hennes böcker. Hon frilansade som radioreporter under ett tiotal år och ägnade sig sedan mer och mer åt det egna skrivandet. Har tidigare givit ut tre diktböcker ”Eldens aska”, ”Vattnets ådra” och ”Luftens sötma”, samt två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta – och om trollen och spöket”.

Hon har också medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), ”Tjugoen röster” (blandade dikter och noveller), och ”Svensk poet 2011”(dikter). Romanen ”Andetag” var hennes debutroman, sedan gav hon ut romanen ”Eko av natt”. Nu kom hennes tredje roman ”I mjölnarens spår”.

Stina är medlem i Sveriges Författarförbund och har tilldelats arbetsstipendium från Sveriges författarfond. Hon sitter i sitt röda hus i Norrköping med sambo och en dotter och skriver. Hon har efter två hjärnblödningar för tjugofyra år sedan, då rollatorn gjorde sitt intåg, hamnat i sitt skrivhörn i Röda stan där fantasin har fått fritt spelrum.

Familjen har ett fadderbarn på Haiti och vill på så sätt försöka sträcka ut handen lite längre än till Östergötland och Sverige. Stina har många strängar på sin lyra och har sjungit i jazzband samt målat tavlor, en del av tidigare bokomslag är hennes egna tavlor.

I sina radioreportage var det personporträtt som fångade henne och det var också det reportagen i huvudsak handlade om. I sitt skrivande i dag har hon mycket nytta av det och likaså i hennes engagemang för de som har det svårt och behöver synas mer.

Stina har även arbetat som fritidsledare, inom äldreomsorgen och med psykiskt utvecklingsstörda. Hon har föreläst om Zimbabwe och södra Afrika, runt om i Sverige, och det var i Zimbabwe hennes radiointresse tog sin början. Sedan blev närradion i Linköping ett bra startskott med programmet Afromix. Där blandades musik med intervjuer. Efter ett tag blev Sveriges Radio hennes arbetsgivare och ämnena blev en mångfald.


 

Matilda Aldsjö, Smile magazin:
”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Stina8gråskala_web


 

Bibliografi

NytryckI mjölnarens spår roman 2019 Ebes förlag

Ljudbok- Spegeln i rummet utanför roman 2019 Swann Audio

Kärleken är en sekatör diktsamling  2019 Ekström & Garay

Ljudbok- Sagan om häxan Märta sagobok 2019 Swann Audio

Ljudbok-  Sagan om smått och gott sagobok 2019 Swann Audio

Ljudbok- Eko av natt roman 2019 Swann Audio

Ljudbok- Andetag roman 2019 Swann Audio

Spegeln i rummet utanför roman 2018 Tallbergs Förlag

Ljudbok- I mjölnarens spår roman 2016 Word Audio Publishing

Mannen i rocken vuxensaga 2015 Ebes förlag

I mjölnarens spår roman 2015 Ebes förlag

Luftens sötma dikt 2014 BoD

Sagan om häxan Märta saga 2013 BoD

Eko av natt roman 2013 Bokförlaget K & R

Vattnets ådra dikt 2011 King Ink förlag

Andetag roman 2011 Bokförlaget K & R

Eldens aska dikt 2010 King Ink förlag

Sagan om smått och gott saga 2010 Bokförlaget K & R

Medverkat i Over Yonder diktsamling 2012
Medverkat i Tjugoen röster blandade dikter och noveller 2006
Medverkat i Svensk poet dikter 2011

Lite av varje

Standard
Lite av varje

Stina8gråskala_web

Hej!

Jag har skrivit länge i min hörna och som ni alla vet, ni som skriver (vilket innefattar alla, även minsta lilla matlista kan vara en dikt), är det svårt att få sin bok antagen på ett förlag. Det tog en evighet, kändes det som, men på den steniga stigen skrev jag så datorn skallrade. Det blev nätkurser och det blev två noveller i Tidningen Kulturen. Dikt i Alida bok och dikter i ETC.

Jag skrev och nosade försiktigt då och då. Ville något mer, så det var bara att fortsätta att kämpa. ”Kampen den går vidare, den har bara börjat”, det smög sig in en låttext bara. Jo, var var jag, det liksom började fyllas i mitt huvud av min dotter som är 20 år och har flyttat hemifrån. Hon har alltid funnits där som ett härligt, för det mesta, avbrott, så jag har fått distans till det jag skrivit om just då.

Nu finns min underbara sambo vid min sida och har funnits där i 25 år. I toppar och dalar så har han stått där och hjälpt mig med böckernas omslag. Sju böcker har han fått slita sitt hår med, sju böcker som varje bok har sin historia. Är det inte så med allting?

Allt har sin historia, alla har en möjlighet, alla har vi rätt att få vara här.

Stina1gråskala_web

Idag sitter jag i mitt röda hus i Röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå.

Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite ”galenhet” och klokhet. Samtidigt.

Och i romanens värld går jag in i Emma, Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, av min erfarenhet.

Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen?

Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.

Kram Stina

——————————————————————–

Ebes förlag:

Stina Nilsson Bassell föddes i Västervik 1963 men kom som trettonåring till Linköping. När hon läste journalistlinjen på Bona folkhögskola träffade hon sin nuvarande sambo, han som gjort omslagen till hennes böcker.

Hon frilansade som radioreporter under ett tiotal år och ägnade sig sedan mer och mer åt det egna skrivandet. Har tidigare givit ut tre diktböcker ”Eldens aska”, ”Vattnets ådra” och ”Luftens sötma”, samt två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta – och om trollen och spöket”.

Hon har också medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), ”Tjugoen röster” (blandade dikter och noveller), och ”Svensk poet 2011”(dikter).

Romanen ”Andetag” var hennes debutroman, sedan gav hon ut romanen ”Eko av natt”. Nu kom hennes tredje roman ”I mjölnarens spår”.

Stina är medlem i Sveriges Författarförbund och har tilldelats arbetsstipendium från Sveriges författarfond. Hon sitter i sitt röda hus i Norrköping med sambo och en dotter och skriver. Hon har efter två hjärnblödningar för tjugofyra år sedan, då rollatorn gjorde sitt intåg, hamnat i sitt skrivhörn i Röda stan där fantasin har fått fritt spelrum.

Familjen har ett fadderbarn på Haiti och vill på så sätt försöka sträcka ut handen lite längre än till Östergötland och Sverige.

Stina har många strängar på sin lyra och har sjungit i jazzband samt målat tavlor, en del av tidigare bokomslag är hennes egna tavlor.

I sina radioreportage var det personporträtt som fångade henne och det var också det reportagen i huvudsak handlade om. I sitt skrivande i dag har hon mycket nytta av det och likaså i hennes engagemang för de som har det svårt och behöver synas mer.

Stina har även arbetat som fritidsledare, inom äldreomsorgen och med psykiskt utvecklingsstörda. Hon har föreläst om Zimbabwe och södra Afrika, runt om i Sverige, och det var i Zimbabwe hennes radiointresse tog sin början. Sedan blev närradion i Linköping ett bra startskott med programmet Afromix. Där blandades musik med intervjuer. Efter ett tag blev Sveriges Radio hennes arbetsgivare och ämnena blev en mångfald.

——————————————————————

Matilda Aldsjö, Smile magazin:
”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

————————————————————————

Bibliografi

Mannen i rocken vuxensaga 2015

I mjölnarens spår roman 2015

Luftens sötma dikt 2014

Sagan om häxan Märta saga 2013

Eko av natt roman 2013

Vattnets ådra dikt 2011

Andetag roman 2011

Eldens aska dikt 2010

Sagan om smått och gott saga 2010

Medverkat i Over Yonder diktsamling 2012
Medverkat i Tjugoen röster blandade dikter och noveller 2006
Medverkat i Svensk poet dikter 2011

stina_rod_liten

Födelsedag: 13 juni 1963
Födelseort: Västervik

Bakgrund
Journalistlinjen, Bona fhs
Bildande & Skrivande, Marieborg fhs
Kreativt skrivande (distanskurs)
Fortsättningskurs kreativt skrivande
Radioproduktion projektår 1 år (radioteater)
Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs)
Manus för film (distanskurs)

Zimbabwe och södra Afrikakurs 1 år, Färneboskolan
Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan
Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918.
Ögonfärg: grön
Skonummer: 39
Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun
Favoritfärg: orange

Favoritmat: blåbärscheesecake
Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm
Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om
Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården

Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl
Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare)
Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik
Hatar: rasism, orättvisa

Foto Robert Svensson