andetag

Andetag

Roman, 132 sidor, utgiven 2011

Elsa lever i en kokong. Hon har alltid varit en yta. Hennes man Bo gör allting värre. Han har henne i sin hand och han spelar ett spel. Hon sparkar bakåt.
”En klart läsvärd bok som kan väcka tankar och funderingar hos många, och som trovärdigt beskriver framförallt ett kvinnoliv i förändring och positiv utveckling.”

Rose-Marie Grundström-Linder, qoolaqvinnor.se
”Nilsson är absolut en nyskapande ordkonstnär.” Eleni Schmidt, Tidningen Kulturen

Provläs här

Och här finns den att köpa:

Bokus, e-bok, Adlibris , e-bok

mfl.

andetag1

Ljudbok

Storytel

 


Recensioner
Bokblomma

…Nilsson har lyckats fint i att få ihop den här boken om den ensamma och utåt sett så kyliga kvinnan, som lever med sin bitterhet och frustration. Faktiskt så får hon blomma ut och, som alltid, gläds jag åt när böcker får sluta hoppingivande och lämnar en med en känsla av att allt kan vända.

 

Böcker x 3

Den tar upp viktiga saker som personlig utveckling, att våga lita på och släppa in andra människor och om hur en jobbig händelse (som en separation) kan visa sig vara det bästa som hänt en person. Jag tycker att det är väldigt vackert, och jag ser fram emot fler böcker av Stina Nilsson.

 

Tidningen kulturen
…huvudpersonen är trots allt en egocentrisk kvinna som tycker mer om möbler än om människor.
Trots detta är språket så pass fascinerande att man förlåter boken dess brister. Läsaren väntar med hela kroppen på Nilssons nästa roman.

 

Qoolaqvinnor

En klart läsvärd bok som kan väcka tankar och funderingar hos många, och som trovärdigt beskriver framför allt ett kvin¬noliv i förändring och positiv utveckling.

 

Kultursidan

Sedan Elsa gråtit och rasat, förbannat och varit brutalt ärlig mot grannar, arbetskamrater och släktingar vaknar en ny Elsa upp. Den nya Elsa är livsbejakande, nyfiken och ställer alla de frågor som tidigare hade varit fyllda av obehag för henne.

 

Lingonhjärta

… är detta en väldigt läsvärd bok och som man läser på en eftermiddag men det jag tyckte mest om i boken är helt klart språket. Det är vackert, flytande och underbart. Lite som att jag fick känslan av att flyta när jag läste den. Helt klart en liten fin bok i fin förpackning och med fint innehåll.

 

—————-

Stina Nilsson ger ut Andetag

kultursidan

Stina Nilsson bor i Röda stan i Norrköping.

Röda stans sagoberätterska och lyriker romandebuterar

Skrivit har hon gjort länge, alltid är kanske ett bättre ord. Stina Nilsson skrev dikter och korta betraktelser i tonåren. Fantasi hade hon alltid haft. Så blev hon vuxen och livet tog fart, hon blev journalist och det privata skrivandet hamnade i bakgrunden. Då fick hon sin första hjärnblödning.

Jag skulle inte skriva om sjukdomen här i artikeln om den inte var betydelsefull för Stinas skrivande. Inte så att hon med sin första roman Andetag skriver om sitt liv och om sin sjukdom för det gör hon inte. Hon har valt att skriva en helt fiktiv berättelse.

– Hjärnblödningen ger mig mer tid.

Herregud, kvinnan mittemot mig vid köksbordet har drabbats av hjärnblödning två gånger i unga år, har svårt att förflytta sig några längre sträckor, ser i stort sett enbart med ett öga, nacken och foten smärtar. Sjukdomen ger henne tid, ja, yrkesarbetet kan hon ju bara drömma om. Så nog finns det tid även om mycket som går som en dans för mig förmodligen kräver en rejäl och tidsödande ansträngning av henne.

Positiv inställning kallas det. Väldigt bra att ha i bagaget om man råkar riktigt illa ut.

– Från att ligga i koma i tre dygn, till att kunna blinka, till att kunna vinka till sin älskade. Till att kunna gå, sjunga, frilansa med radio. Jag blev glad för varje sak som funkade.

Nu sjunger Stina inte längre offentligt, frilansandet är väl inte heller så lätt, inte bara för att marknaden är tuff. Det blev ju en hjärnblödning till.

– Jag började skriva mer. Blev gravid. Skrev mer. Gick kurser på Marieborg.

Det blev en dotter. Stina berättade sagor om kvällarna. Favoriterna skrev hon ner.

– De handlade om häxor, spöken och troll. Sånt hon gillade, berättar Stina Nilsson.

Nu går dottern i gymnasiet. Under de senaste åren har Stina följt kurser på internet, i skrivande och målande. Redan förra året gav hon ut en diktbok och en sagobok. Inget som gjordes i brådrasket.

– Jag fick kontakt med en tjej på nätkursen i målande. Hon hade just den stil jag ville ha till sagoboken.

Det tog ett par år innan Sagan om Smått och Gott var färdigillustrerad. Internetväninnan, Marika Lif, studerade på heltid och kunde bara arbeta med illustrationerna vid sidan om. Första gången de träffades på riktigt var vid boksläppet hemma hos Stina i Röda stan i Norrköping förra sommaren.

Nu har hon alltså släppt debutromanen Andetag. Egentligen kom den ut som e-bok redan i våras, 8 mars, men nu finns den alltså även i tryck, med Stinas egen målning på  bokomslagets framsida.

Det började med att deltagarna i en skrivarkurs (tänk vad mycket bra saker det finns på internet) skulle hämta inspiration från en antologi med moderna japanska noveller. Stina fastnade för Icke brännbara sopor, antologins titelnovell. En makaber historia om en otrogen make som styckas och lämnas till soporna.

Det Stina fastnade för var hur någon som utfört något knasigt på något sätt beter sig helt logiskt. Den inspirationen tog hon med sig till berättelsen om perfekta Elsa som är gift med toppentrevlige Bo. Men berättelsen handlar inte om deras förhållande som knappt hinner presenteras förrän det kraschar. I stället finns där en julgardin som blir till själva symbolen för Elsas behov av att vara perfekt.

– Hon hakar upp sig på gardinen så som vi människor hakar upp oss på fel saker, understryker Stina Nilsson.

– Jag är fascinerad av och kan sätta mig in i, tror jag, rätt så bra i andra människor som jag inte har med att göra. Jag har fantasi. Jag älskar det.

Stina Nilsson vill skriva ett målande språk, med beskrivningar som inte nötts av tusen andra.

– Jag är inte riktigt där än. Jag tycker om svårigheter, det ska inte vara för lätt. Det är som att sätta lökar själv och driva upp och inte köpa färdiga blomsteruppsättningar för trappan om våren. Fast ibland blir det färdigköpt ändå.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Stina Nilsson författarpresentation FramStegets e-bokförlag
Andetag av Stina Nilsson recension Kultursidan.nu 18/8 2011
Hemma hos Stina Nilsson på Popsi reportage Kultursidan.nu 27/8 2013
Eko av natt av Stina Nilsson recension Kultursidan.nu 4/4 2013
Sprudlande ord i Sagan om häxan Märta recension Kultursidan.nu 5/11 2013
Härlig livsbeakelse i Luftens sötma recension Kultursidan.nu 17/3 2014

———————————

 

 

————————————–

Ett svar »

  1. Pingback: Sommarens tips i hängmattan | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s