i mjölnarens spår-framsida i mjölnarens spår

Nytryck av I mjölnarens spår med nytt omslag av Snezana Lindskog och redigerad igen av Ebes förlag.

 

I mjölnarens spår

Historisk roman: Inbunden utgiven 2015. Häftad utgiven 2019.

I mjölnarens spår är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde.

Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande hade drömmar.

Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården, utanför Åtvidaberg, blir bara värre och värre. Emma Klasdotter, 22 år, gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson.

En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan som pockar på uppmärksamhet i varje steg.

Provläs här

Som ljudbok:

i-mjc3b6lnarens-spc3a5r-ljudbok2

Recensioner:

bokannicka

”Svek, lögner, psykisk misshandel, övergrepp och en kvinnosyn som får mig att rysa. Emmas öde berör mig ända in i hjärtat.” Betyg 4 av 5

 

Ett Kapitel

”Med ett poetiskt vackert språk får vi följa Emmas kamp för tillvaron. Stina beskriver allt så fint, fast det är så hemskt.”

 

stinas boksida
”Det är en mörk berättelse och Emmas öde griper verkligen tag i mig. Ett så tragiskt liv på grund av pappans oväntade beslut.” Betyg: 4 av 5

 

Bokprataren

”Det här är en mörk gripande berättelse om Emma vars liv inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. hon tvingas gifta sig med Niklas mot sin vilja och äktenskapet blir en katastrof.” Betyg: 3 av 4

img_0102

                                                                                                   

 

Kultursidan

”När jag läst ut Stina Nilsson Bassells roman I mjölnarens spår kom Martin Luther Kings ord till mig: ”Den stora tragedin är inte de ondas brutalitet utan de goda människornas tystnad.” Fast jag skulle vilja lägga till ett citationstecken kring ”de goda människorna”, både i Kings citat och i romanen. Kan man vara god samtidigt som man bevittnar ondska utan att ingripa? Har man legitimitet när man säger att man inte vill bli inblandad?”

 

Boklysten

”Trots att jag bitvis nästan fick ont i magen av att läsa I mjölnarens spår så skulle jag definitivt inte vilja ha den oläst och den kommer att leva i mitt minne under lång tid. Och den här boken hamnar definitivt bland årets favoriter!”

Boklistor hos Boklysten där I mjölnarens spår är med:

Kvinnor skriver om män,

Parrelationer,

Sommarens minnesvärda,

Sommarens bästa,

Bäst 2015,

Jobbiga böcker

img_0102

Corren

”Romanens intrig är som hämtad från Vilhelm Moberg”

 

Folkbladet

”Språket i ”I mjölnarens spår” är rikt, blommigt”

 

Boktokig

”Fy tusan för att bli bortgift! är en av tankarna jag har när jag slår ihop boken.”

 

Bookis

”Det är en hjärtskärande roman jag har fått läsa och Stina Nilsson Bassell berör djupt med sitt personliga språk och sin berättelse.”

 

En blogg.Helt enkelt.

”Det är en viktig berättelse om hur kvinnomisshandel kan ärvas från far till barn, och hur den misshandlande mannens syn på kvinnan kan ges vidare till barnen.

Jag gillar också greppet med de tre parallella tidsplanen. Det skapar ett starkt sammanhang mellan orsak och verkan.”

 

Hanneles bibliotekEn smakbit

”En välskriven delvis gåtfull roman som väcker många tankar, man vill bara fortsätta att läsa, igenkänning, stark närvaro.”

 

Jenniesboklista

” Fängslande & gripande! 3 av 5”

 

Erikas bokprat

”Det här är en mycket fin och välskriven bok som jag tar till mitt innersta. Det finns så mycket att diskutera om Emmas liv och öde. En alldeles utmärkt bokcirkelbok. Vad är det som styr en människas handlingar? Hur påverkas vi av arv och miljö?”

De bästa 2016

img_0102

 

Little Me and My Books

”Åh vad jag brann inombords när jag läste I mjölnarens spår! Må romanen vara något långsam men händelserna vars knytpunkt är ren och skär ondska involverade mig så pass att jag fick hjärtklappning under och efter läsningen!”

 

Tickmicks bokblogg

”Det här är en mörk men gripande berättelse om en ung kvinna vars liv inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. En berättelse som tyvärr är många kvinnors vardag, vilket innebär att det här är ett viktigt ämne att sprida vidare!”

 

Ugglan & Boken

”Jag tycker författaren lyckas skildra Emmas tragiska livsöde väl och hoppen i tid mellan de olika perioderna i hennes liv fungerar på ett spänningshöjande sätt.”

 

villivonkansbooks:

Det är en tuff bok att läsa, man blir illa berörd av hur Emma behandlas. Språket följer tiden bra och den är väldigt lättläst.”

 

Bokstund

”Stina Bassell styrka ligger i känsloskildringarna, hon ger karaktärerna och inte minst huvudpersonen Emma ett avgörande djup. Det var intressant att få följa en ung kvinnas vardag i Sverige under det tidiga 1900-talet även om hennes tillvaro ofta var allt annat än god.”

 

Villa Freja

”Hon har lyckats med ett mästerverk. Det är en så finstämd och känslomässig berättelse rakt igenom. Om den starkaste kärlek men också om fruktansvärda barndomar, svek, övergrepp, sorg och saknad.”/⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 

villa frejas bokblogg

 

Bokhyllan

”Sorglig, känslosam och ärlig.” 

 

Erika Lindblom

”Det är sällan man läser en bok som är så hemsk och vacker på samma gång. Emmas liv är verkligen gripande och jag kommer på mig själv med att fundera över hur många kvinnor som i det tysta delat hennes öde.”

 

bokmalin

”Boken är en känslomässig berg-och-dalbana med hopp, kärlek, svek och förtvivlan. En berättelse som berör på djupet och som jag gärna rekommenderar!”

 

bettansboktips

”Jag upplevde så starka reaktioner när jag läste boken. Niklas brev till sin syster…. Uppfostran och hur Niklas var mot sonen Axel…”

img_0102

 

jennys bokhylla

”…en bra historia som inte lämnar någon oberörd!”

 

bokligt

”…och har ett egenartat språk som kräver en del koncentration, men är väldigt medryckande.”

 

bokladan

”Den här boken påminner mig lite om ”Svindlande höjder”, med sina tragiska livsöden och dysfunktionella relationer”.

 

My loved books

I mjölnarens spår” av Stina Nilsson Bassell (4 av 5⭐)
Jag kan inte komma på en enda bok som jag läst där jag måste påminna mig själv om att andas…”

my.loved.books

 

annalinasboktips

”Emmas öde kan inte lämna någon oberörd, boken är målande och språket oklanderligt.”

 

bokladan_therese

”… Emmas ofattbara livsöde, att bli bortgift med en man som är så oerhört grym… Mot slutet var den riktigt spännande och jag ville bara läsa vidare…”

 

Bara Böcker

”En sak som är central och berättas på ett detaljerat och beskrivande sätt i boken är Emmas relation till sin far. Relationen är en intressant blandning av aktning och svek som lyfter läsarens intresse för historien.”

bara_bocker

 

Pias Lilla Kulturblogg

”En av de lyckligaste scenerna är när hon och Elsa drar lakan av möblerna och hon lägger sig på golvet för att skratta. Den scenen såg jag framför mig, klart och tydligt.”

 

lässtunder

”Det här är en mycket mörk berättelse. Som läsare får man en klump i magen från första sidan och den följer på sätt eller annat med genom hela berättelsen.”

 

booksbyjennifer

”Det är både spännande och även ganska otäckt stundvis. Språket är otroligt vackert och…”

img_0102

malinsboksida

”En sådan mörk berättelse, om ett dåtidens Sverige där Stina målar upp berättelsen så bra att man verkligen kan tänka sig att exakt såhär var det förr.”

 

mikabookss

”Det är en sorglig och stundvis skrämmande skildring av ett kvinnoöde för 100 år sedan,”

 

booksofsweden

”En mörk historia som utspelar sig under en tid där kvinnor i Sverige inte fick höras. . Vackert språk, och en berättelse som inte lämnar någon oberörd.”

 

jezzysbokvarld

” Jag ger den ⭐⭐⭐/5. Klart läsvärd men se till att ha tid för boken 😊 ”

 

Speedreader

” Det här är en historia som berör, där man kan fundera på hur många ensamma personer det finns där ute som lidit för en annan människas lycka”/3,5  av 5 möjliga.

 

Boklunga

”Man blir arg när man läser den här. Och ledsen över det kvinnoförtryck som utspelar sig.”

 

bokresan

” Det är fiktion men Emmas levnadsöde känns mycket trovärdigt och tidsenligt.”

 

kulturladies

” Jag sträckläste boken och tänkte mycket på alla de kvinnor vars livsöden aldrig berättats…”

 

Swedishbookowl

”Jag flög genom boken och ville veta vad som skulle hända med Emma och hennes familj. Det är en slående skildring över hur en familj faktiskt kan se ut i nutid och dåtid.”

 

Fiktiviteter

”I dessa dagar av kvinnokamp, uppror mot förtryck och #metoo är Emmas öde fortsatt aktuellt och djupt berörande. Den kyla och det förtryck hon utsätts för, som blir hennes liv, utövas inte bara av den som blir hennes make.”

 

Bokus           Adlibris   

tapet tapet

Boklystens listor där I mjölnarens spår är med:

 

Tematrio- Kvinnor skriver om män

 

Top ten Tuesday-Bästa böckerna 2015

 

Tematrio- Parrelationer

 

Tematrio- Sommarens minnesvärda

 

Sommarens bästa- en tisdagsenkät

 

Bäst 2015

 

Tematrio-Jobbiga böcker

——

Erikas bokprats lista där I mjölnarens spår är med:

De bästa 2016

 

Fler recensioner här

tapet tapet

Bokvideo- mjölnaren

 BOKVIDEO- YOUTUBE

bokvideo-ljudbok

BOKVIDEO – YOUTUBE

tapet tapet

Stina Nilsson Bassell. Yrke: författare

Stina
Nu har hon laddat om. Stina Nilsson Bassell släpper snart sin tredje roman, I mjölnarens spår.

 

”Jag skulle behövt ett helt rum”

 

En stroke kommer sällan ensam. Stina Nilsson Bassell har drabbats två gånger. Det vet jag och många som läst hennes sagor, dikter, romaner och velat veta mer om författaren. Jag är alltmer övertygad om att det är dags att sluta prata om kroppens skröplighet och istället börja tala om författarskapet. Snart kommer tredje romanen, I mjölnarens spår.

Omslaget brinner på väggen i vardagsrummet i det lilla huset i Röda stan i Norrköping. Det är en litografi av konstnären Bertil Almlöf, han med de lysande färgerna. Motivet är ett av de östgötska åkerfält han tolkat om och om igen. Stina berättar om tavlan som hon vann, det är flera år sedan nu, de tre små hopplösa lotterna och en av dem gav henne högsta vinsten. Ett utsnitt av den litografin slår alltså an stämningen till boken.

Den handlar om en ung kvinna som gifter sig med en mycket äldre man. Hon drömmer om trygghet men äktenskapet blir olyckligt. Berättelsen rör sig mellan dåtid under sent 1800-tal och en nutid år 1936.

 

Litografin av Bertil Almlöf lyser på väggen.
Omslaget brinner på väggen. Litografin av konstnären Bertil Almlöf får pryda romanens framsida.

 

I vintras blev Stina Nilsson Bassell invald som medlem i Sveriges författarförbund. Det var stort – ”en ära”. Det räckte inte med att skicka in ansökan, inför antagningen begärde de in hennes böcker. Hon skickade romanerna, diktsamlingarna och sagorna – och väntade.

– Oron och osäkerheten bubblade inom mig.

Stina blev inte bara medlem i förbundet. Hon fick ett stipendium också, 50.000 välkomna kronor, som lyfte många bekymmer. Det blev några praktiska investeringar på hemmaplan. Än viktigare var att hon nu hade råd att låta trycka sin nyskrivna roman och betala en redaktör. Hon kan medverka på marknader och på bokmässor, marknadsföring är inte gratis.

– Nu kan jag vila lite i att jag kan skriva, att jag inte gör det i luften.

Författarens uppdrag är ensamt, vänner som läser vill hellre uppmuntra än kritisera. En bra redaktör är till stor hjälp, ett bollplank som hjälper orden och bokstäverna på vägen till utgivning. Ebers förlagsredaktör har granskat språk, hjälpt Stina att hålla ordning på tempus, viktigt i en bok som rör sig i tiden. Stina var först lite överraskad över hur påläst redaktören var, hon hade verkligen läst den noga.

– Hon ville flytta ett avsnitt men det ville inte jag. Det är ändå bra för det fick mig att tänka till, säger Stina som redan från början kände förtroende för det nya förlagets redaktör.

– Det bästa var att hon gillade den.

För varje ny roman har författarskapet tagit ett steg framåt. Åtminstone har romanerna blivit tjockare. Debuten Andetag var tunn som tvådelad långnovell. Eko av natt växte till mer än 200 sidor. I mjölnarens spår omfattar 330 sidor.

– Det här var ett större projekt. Jag ville ha in mer, ville jobba på det sätt som jag gillar med texten i collagets form, så att det mullrar!

– Jag hoppas folk kan ta till sig det. Jag tror inte att man som läsare ska veta allting. Lite förbannad och sur kan man vara men till sist kunna landa i ett helhetsintryck som blir bra.

mjolnarens
I mjölnarens spår.

Den nya romanen har fått ligga och gro länge. Idén har legat klar i form av ett 40-sidigt manuskript i mer än tio år, väntat på att författaren i Stina ska ha vuxit till sig. Det började med några dagars semester på Gotland. Familjen hade som vanligt hyrt in sig i ett magasin på Ljugarn.

– Men de hade dubbelbokat så vi måste bo två dagar på en annan gård. På köpet fick vi höra en story om de som bott där förr.

Berättelsen fick Stinas fantasi att bubbla, på kvällen skrev hon intensivt. Hon förflyttade händelserna direkt till en gård nära Åtvidaberg, där hennes mormors släkt bott. Nu har hon besökt trakten, tittat på torpets grundstenar och sett ut över sjön.

2013 kände Stina Nilsson att det var dags. Hon tog fram utkastet, och öppnade ett nytt dokument i datorn. Skrivplatsen i vardagsrummet klistrades full med idéer, uttryck, fakta nedskrivna på post-it-lappar. Stadsmuseet ställde upp med bilder som gav henne tidskänsla av miljöer och kläder. Hon har få läsa på.

– Jag skulle behövt ett helt rum, säger Stina och jag tror henne.

I romanen har hon vävt in en lite från sin mormor och hennes familj, men understryker att det inte handlar om hennes mormor. Hon har bara lånat några drag, som den stora syskonskaran, och trakten kring Adelsnäs.

– Det är ett stort arbete för att vara mig, sammanfattar hon. Jag har alltid sett mig själv som… mer kaotisk.

Den 19 juli är det boksläpp. Då intervjuar journalisten Marie-Louise Kristensson författaren Stina Nilsson Basell hemma i trädgården i Röda stan.

– Marie-Louise är lugn och jättebra. Jag har pratat mycket när vi spelat musik och så men att prata själv om sin egen bok, säger Stina och låter förstå att det är skillnad på att prata om något och att tala i egen sak.

På köpet eller kanske ändå har Stina Nilsson lagt till ett nytt efternamn, Bassell.

– Jag har fått till mig papper om Per Hansson, en 1600-talsanfader till min mormor. Han var med i 30-åriga kriget och fick då namnet Bassell. Jag tycker om namnet och vill bära det med mig som en värdefull sten.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Svensson och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

tapet tapet

 

NT om min nya bok

bild-nt 10 juliNorrköpings tidningar


Ännu fler tidningar som handlar om I mjölnarens spår:

Västervikstidningen

Stina Nilsson Bassell- Norrköpings stadsbibliotek

GP

bild-gp

bild-gp1

—————————-

Intervju på
(lyssna från 2:05:58)
:

Sveriges Radio Östergötland

—————————-

 


 

Och här finns den: Ebes förlag, Bokus, Adlibris, CDON 

med fler

ljudbok1

Ja, här finns den: NextoryStorytel, dito, Bokon, BookBeat, Adlibris Bokus  

med fler     

»

 1. Pingback: I mjölnarens spår | stina nilsson bassell

 2. Pingback: I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell | Little Me and My Books

 3. Pingback: Bilder av Bok | stina nilsson bassell

 4. Pingback: Underbara ord, och härliga recensioner av I mjölnarens spår | stina nilsson bassell

 5. Pingback: Andra adventsbilder | stina nilsson bassell

 6. Pingback: Julklappstips | stina nilsson bassell

 7. Pingback: Var ska vi gå? Uti mjölnarens spår! | stina nilsson bassell

 8. Pingback: Mina böcker | stina nilsson bassell

 9. Pingback: Ord som talar! Meningar om mina böcker… | stina nilsson bassell

 10. Pingback: Tavla & Tavla- Tavla som bokomslag | stina nilsson bassell

 11. Pingback: Internationella kvinnodagen 8 mars | stina nilsson bassell

 12. Pingback: Saker & Saker | stina nilsson bassell

 13. Pingback: Storytel | stina nilsson bassell

 14. Pingback: De som var & Den som kommer | stina nilsson bassell

 15. Pingback: Gul är färgen | stina nilsson bassell

 16. Pingback: …och jag fortsätter med den gula färgen | stina nilsson bassell

 17. Pingback: Första adventsbilder | stina nilsson bassell

 18. Pingback: Sommarens tips i hängmattan | stina nilsson bassell

 19. Pingback: Kommer snart: Nytryck av I mjölnarens spår | stina nilsson bassell

 20. Pingback: Hela recensionen av Boklysten 2015 | stina nilsson bassell

 21. Pingback: Boktips | stina nilsson bassell

 22. Pingback: Kärleken Spegeln och Mjölnaren | stina nilsson bassell

 23. Pingback: Författarsamtal på Norrköpings stadsbibliotek | stina nilsson bassell

 24. Pingback: Tävling i Länstidningen Östergötland | stina nilsson bassell

 25. Pingback: Länstidningen Östergötland- Novell & Minnen från Sanden | stina nilsson bassell

 26. Pingback: Fjärsbo uthyrt som sommarbostad | stina nilsson bassell

 27. Pingback: Melodi i tiden | stina nilsson bassell

 28. Pingback: Fruntimmersveckan- Emma idag | stina nilsson bassell

 29. Pingback: Påsk | stina nilsson bassell

 30. Pingback: Fruntimmersveckan | stina nilsson bassell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s