Stina9gråskala_web-besk

Jag

                                                                                      foto Robert Svensson


Hej!

Jag har skrivit länge i min hörna och som ni alla vet, ni som skriver (vilket innefattar alla, även minsta lilla matlista kan vara en dikt), är det svårt att få sin bok antagen på ett förlag. Det tog en evighet, kändes det som, men på den steniga stigen skrev jag så datorn skallrade. Det blev nätkurser och det blev två noveller i Tidningen Kulturen. Dikt i Alida bok och dikter i ETC.

Jag skrev och nosade försiktigt då och då. Ville något mer, så det var bara att fortsätta att kämpa. ”Kampen den går vidare, den har bara börjat”, det smög sig in en låttext bara. Jo, var var jag, det liksom började fyllas i mitt huvud av min dotter som är 20 år och har flyttat hemifrån. Hon har alltid funnits där som ett härligt, för det mesta, avbrott, så jag har fått distans till det jag skrivit om just då.

Nu finns min underbara sambo vid min sida och har funnits där i 25 år. I toppar och dalar så har han stått där och hjälpt mig med böckernas omslag. Sju böcker har han fått slita sitt hår med, sju böcker som varje bok har sin historia. Är det inte så med allting?

Allt har sin historia, alla har en möjlighet, alla har vi rätt att få vara här.

Stina1gråskala_web

Idag sitter jag i mitt röda hus i Röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå.

Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite ”galenhet” och klokhet. Samtidigt.

Och i romanens värld går jag in i Emma, Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, av min erfarenhet.

Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen?

Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det. Och som förtidssjukpensionär sedan 2002 har det brinnande kunna släckas med jämna mellanrum.

Kram Stina

————-

Kontakt

Stina Nilsson Bassell

Kontakt

—————

Ebes förlag:

Stina Nilsson Bassell föddes i Västervik 1963 men kom som trettonåring till Linköping. När hon läste journalistlinjen på Bona folkhögskola träffade hon sin nuvarande sambo, han som gjort omslagen till hennes böcker.

Hon frilansade som radioreporter under ett tiotal år och ägnade sig sedan mer och mer åt det egna skrivandet. Har tidigare givit ut tre diktböcker ”Eldens aska”, ”Vattnets ådra” och ”Luftens sötma”, samt två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta – och om trollen och spöket”.

Hon har också medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), ”Tjugoen röster” (blandade dikter och noveller), och ”Svensk poet 2011”(dikter).

Romanen ”Andetag” var hennes debutroman, sedan gav hon ut romanen ”Eko av natt”. Nu kom hennes tredje roman ”I mjölnarens spår”.

Stina är medlem i Sveriges Författarförbund och har tilldelats arbetsstipendium från Sveriges författarfond. Hon sitter i sitt röda hus i Norrköping med sambo och en dotter och skriver. Hon har efter två hjärnblödningar för tjugofyra år sedan, då rollatorn gjorde sitt intåg, hamnat i sitt skrivhörn i Röda stan där fantasin har fått fritt spelrum.

Familjen har ett fadderbarn på Haiti och vill på så sätt försöka sträcka ut handen lite längre än till Östergötland och Sverige.

Stina har många strängar på sin lyra och har sjungit i jazzband samt målat tavlor, en del av tidigare bokomslag är hennes egna tavlor.

I sina radioreportage var det personporträtt som fångade henne och det var också det reportagen i huvudsak handlade om. I sitt skrivande i dag har hon mycket nytta av det och likaså i hennes engagemang för de som har det svårt och behöver synas mer.

Stina har även arbetat som fritidsledare, inom äldreomsorgen och med psykiskt utvecklingsstörda. Hon har föreläst om Zimbabwe och södra Afrika, runt om i Sverige, och det var i Zimbabwe hennes radiointresse tog sin början. Sedan blev närradion i Linköping ett bra startskott med programmet Afromix. Där blandades musik med intervjuer. Efter ett tag blev Sveriges Radio hennes arbetsgivare och ämnena blev en mångfald.

——–

Matilda Aldsjö, Smile magazin:
”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Stina8gråskala_web

—————-

Bibliografi

Mannen i rocken vuxensaga 2015

I mjölnarens spår roman 2015

Luftens sötma dikt 2014

Sagan om häxan Märta saga 2013

Eko av natt roman 2013

Vattnets ådra dikt 2011

Andetag roman 2011

Eldens aska dikt 2010

Sagan om smått och gott saga 2010

Medverkat i Over Yonder diktsamling 2012
Medverkat i Tjugoen röster blandade dikter och noveller 2006
Medverkat i Svensk poet dikter 2011

————-

stina_rod_liten

Inom ett år har jag haft den stora äran och den stora lyckan att få tre stipendier. Jag har inte trott varken mina ögon eller öron.
Det har inte handlat om mig, har jag tänkt. Men det har det.
Jag tackar och bugar för den känsla av stolthet ni gett mig. Den känsla av stolthet som bär upp mig hela vägen till nästa bok.
Ödmjukhet inför vetskapen om att vi är så många som skulle behöva ”en klapp på axeln”. Ett ”bra, fortsätt med ditt skrivande”, ”du arbetar med svetten rinnande och det ger resultat”.
”Du” är lika mycket författare som vem som helst, du är värd ett pris. ”Du” är alla vi som skriver en bok eller en dikt och som vill göra det för att sedan sprida det med vinden.

Kram Stina

—————-

collage-stipendier-2015

Födelsedag: 13 juni 1963
Födelseort: Västervik

Bakgrund
Journalistlinjen, Bona fhs
Bildande & Skrivande, Marieborg fhs
Kreativt skrivande (distanskurs)
Fortsättningskurs kreativt skrivande
Radioproduktion projektår 1 år (radioteater)
Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs)
Manus för film (distanskurs)

Zimbabwe och södra Afrikakurs 1 år, Färneboskolan
Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan
Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918.
Ögonfärg: grön
Skonummer: 39
Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun
Favoritfärg: orange

Favoritmat: blåbärscheesecake
Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm
Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om
Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården

Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl
Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare)
Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik
Hatar: rasism, orättvisa

Är: Förtidssjukpensionär sedan 2002(sviter från hjärnblödningar 1990 och 1991)

Arbetar som: Författare

Mer om mig här

——————–

Stina1_web-inne   Stina9_cut_web-ute   

foto Robert Svensson  

stina-1   

foto ETC Norrköping

———-

CV

1963 Född

1979 Skriver dikter och betraktelser. Målar och ritar.

1980 Social Estetisk, Katedral i Linköping

1982 Vård/terapibiträde Aspens servicehus i Linköping

1984 Textillinjen, Linköping

1985 Högre specialkurs i vävning, Ljungstedska skolan, Linköping

1986-87 Zimbabwe/södra Afrikakurs, Färnebo folkhögskola

1987 Zimbabwe/södra Afrika föreläsare, hela Sverige (gymnasieskolor, folkhögskolor, politiska förbund, föreningar mm.)med stöd av bla SIDA

1988 Hungerstrejkade i S:T Larskyrkan i Linköping samt höjde våra röster utanför invandrarverket med biskop Martin Lönnebo. läs mer

1988 Pedagogik, Linköpings universitet

1989 Fritidsledare, Tornhagsskolan, Linköping

1989 Kortkurs på Radio Östergötland

1989-90 Journalistlinjen, Bona folkhögskola

1990 Sjöng med kören Motvalls i Globen Stockholm för Nelson Mandela

1990 Journalist, Folkbladet Norrköping

1990-2006 Sjunger i TABA, samt i olika band

1994 Målarkurs på Gotland

1997 Kurs i Grekiska Gudinnorna inom oss på Paros

2004 Målarkurs på Fårö

1989-2001 Frilansade reporter på Sveriges Radio

2001-02 Bildande & Skrivande, Marieborgs folkhögskola

2002 Målarkurs på Gotland

2002-08  Skrivarkurser på nätet, samt skriver

2006 Antologi, ”Tjugoen röster”, Kreativt skrivande på Ädelfors folkhögskola

2008 Målarkurs på nätet

2010 Sagobok, Sagan om smått och gott, Bokförlaget K&R

2010 Diktbok, Eldens aska, Bokförlaget King Ink

2011 Roman, Andetag, Bokförlaget K&R

2011 Diktbok, Vattnets ådra, Bokförlaget King Ink

2011 Medverkat i Svensk poet, dikter

2012 Medverkat i Over Yonder, antologi, dikter

2012 Sagobok, Sagan om häxan Märta, BoD

2013 Roman, Eko av natt, Bokförlaget K&R

2014 Diktbok, Luftens sötma, BoD

2015 Roman, I mjölnarens spår, Ebes förlag

2015-16 Vuxensaga, Mannen i rocken, Sjuttonde förlaget/Ebes förlag

————-

 

 jag i köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s