f4053-spegeln2bi2brummet2butanfor

Spegeln i rummet utanför

Roman 361, Kartonnage, utgiven 2018

Året är 1673. En kvinna flyr för sitt liv. Elsas make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord Elsa bevittnade. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne.

Året är 2006. Efter att ha tröttnat på både sin makes och tonårsdotters svåra humör besöker Suset en äldre kvinna i den lilla byn på Norra Finnö. Där kommer hon över en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673.

Detta är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i Småland år 1673.

———–

Recensioner:

Jenniesboklista

”Gripande, stark och fängslande! 4 av 5”

Boklysten

”Stina Nilsson Bassell har en alldeles egen och särpräglad berättarstil som jag nog skulle känna igen var som helst och som jag tycker väldigt mycket om.”

bibliofilan

”Stina Nilsson Bassell har ett ovanligt men vackert och målande språk som gjorde att det tog ett tag för mig att få in läsrytmen men när jag väl fick det så älskade jag hennes sätt att skriva.
Spegeln i rummet utanför får 3,75 av 5 stjärnor.”

spegeln i sanden

bokspionen

”Stina Nilsson Bassell är en författare som jag inte läst tidigare. Romanen ”I mjölnarens spår” som hon också har skrivit, känns lockande och finns på Storytel, den ska jag ta och lyssna på! 😊”

Kultursidan.nu

”För mig personligen blir det känslan som när jag läser en roman av Jane Austen. Miljöbeskrivningarna blir mindre viktiga än det som händer inombords i romanens karaktärer. Stina har gjort det lika mästerligt som Jane Austen gjorde.”

Christina Wernersson

”Stina gav mig samma känsla som Jane Austen,det är det som händer med karaktärerna mentalt som gör den här boken till mycket läsvärd. 5 av 5”

spegeln i sanden

Bokprataren
Det är en fantastisk bok som jag verkligen kan rekommendera av  hela mitt hjärta. 4/5″

BOOKSBYMARIE

”En intressant berättelse som underhåller men också tar upp kvinnans utsatthet då och nu. Både dåtidens Elsa och nutidens Suset, Clara mfl är karaktärer och har historier som berör. Läs! Bli berörd! Bli engagerad! Kvinnors utsatthet och kamp är alltid lika viktig!

Boken tar upp kvinnors utsatthet och ”objektifieringen” av kvinnor. #MeToo berörs på många sätt. Den tar upp kvinnorörelsen och kampen för att kvinnor ska behandlas med respekt och inte är mäns ”ägodelar” som de gör som de vill med.
Även kärlek och vänskap är viktiga beståndsdelar.”

books_by_marie

My Loved Books

Poäng: 5 av 5⭐️ ”Det här är den andra boken som jag läst av författaren och även fast jag gillade ”I mjölnarens spår” (som jag mer än gärna rekommenderar) så är den här boken ett strå vassare enligt mig! Omtumlande, stark och mörk. Bitvis hjärtskärande 💔”

my.loved.books

spegeln i sanden

bettansboktips

Det känns som att Stina har gjort ett grundligt researcharbete kring 1600-talet vilket höjer läsupplevelsen. Jag blev berörd av handling och karaktärer, det är en stark och gripande berättelse.  Böckerna lämnar avtryck. De lämnar spår efter sig….”

kollaparks_boklada

 ”Då jag tillbringat mer än halva mitt liv på sommarstället i Tyrislöt har jag också besökt Sanden åtskilliga gånger. Att boken utspelar sig just där är ett stort plus samt att den skildrar verkliga historiska händelser.”

Tezzens Boklista

”Kraften som lyfts fram hos kvinnorna i både dåtid och nutid är det som fastnar och kommer leva kvar, i minnet av denna bok och i mitt sinne. Det är den kraften vi ska föra vidare.”

spegeln i sanden

bockerochjag

”Som läsare slås man av att författaren har gjort ett gediget researcharbete och det är ett vackert språk som beskriver en betydligt tuffare verklighet.”

Systrarsbokhylla

”En riktig sommarbok!☀️ Sådär lagom lättläst och den pendlar på ett vackert sätt mellan olika tidsåldrar, där alla kvinnorna i boken har sina olika problem. Jag kan rekommendera denna boken en solig sommardag på stranden. Där är den perfekt ☀️.”

spegeln i sanden

urminbokhylla

”Eftersom Elsa förklätt sig till man så blir dåtidens diskriminerande strukturer ännu mer tydliga. Läsaren förstår genom Elsas tankar hur mycket bättre hon blir behandlad när hon uppfattas som man. ”

bokfiii

”Stina har en förmåga att fängsla läsaren i sin skildring av dåtid och nutid. Där hon belyser vikten om att kvinnor ska respekteras och behandlas med värdighet och inte som männens egendom!
Jag kan varm rekommendera denna bok som får 5 av 5

Boktanten

Betyg: 🎈🎈🎈🎈 (4/5) ”Stark och gripande om kvinnors kamp genom tiderna.”   /  Boktanten

spegeln i sanden

I min bokhylla:

”Spegeln i rummet utanför är en elegant fint skriven bok av Stina Nilsson Bassell. Gripande, trovärdig och välgestaltad berättelse som berör. Både lätt och snabbläst om två olika kvinnor som binds samman.” (5 stjärnor på boktipset)

bokdjungeln

”Berättelsen som utspelar sig på 1600-talet är verkligen favoriten.”

Evas Boktankar
”Karaktärerna i boken var starka, djupa och så korkade ibland att jag inte visste vad. Det hände att jag skakade om boken i ren frustration, och undrade varför personen var en sån idiot! Vilket innebär att alla karaktärer, stora som små, var väl gestaltade och hade en viktig del i berättelsen. Jag kan nog inte säga mer om boken, förutom att jag älskade den! 
Betyg: 5/5″

”Månadens bästa bok var helt klart Spegeln i rummet utanför, som berörde mig djupt. ”

Topp fem 2019: ”Spegeln i rummet utanför av Stina Nilsson Bassell
Med det fina språket och den otroliga handlingen var det svårt att INTE fastna! Det här är definitivt en sån bok som jag kan (och kommer) läsa flera gånger.”

spegeln i sanden

majas_bokhylla

”Gripande och mycket trovärdig bok. Läsvärd. Läs den!”

Marie i Skrifvarstugan

”Hennes berättarkonst greppar tag i mig direkt med sitt alldeles egna sätt att skriva på och hennes historia som är dels från 1600-talet och dels i nutid som vävts samman på ett fint sätt. Boken rekommenderas varmt !
MITT BETYG: 4+ /5”

enkoppoenbok
”Stina Nilsson Bassell har skrivit en roman med ett starkt feministiskt fokus. Hon belyser kvinnans roll, och samhällets (männens) kvinnosyn, i både dåtid och nutid. Jag rekommenderar Spegeln i rummet utanför och ger den 4 av 5.”

spegeln i sanden

boksniffaren
”Olika tids epoker & olika människors livs vävs samman som en sagolik väggbonad. Intressanta livsöden.”

biulasbooks

”Dåtid möter nutid och kvinnans kamp fortgår. Historien om Elsa fångar mig utifrån ett historiskt perspektiv men det är nutiden och sommaren i Sanden som får mig att vilja ha mer. Det persongalleri som målas upp är helt otroligt och jag vill lära känna dessa människor än mer och höra deras historier berättas.” Betyg: 🦋🦋🦋🦋

spegeln i sanden

Systrarna Leos Bokprat
”En trevlig läsning med härlig sommarkänsla.”

helensboktips

”Rekommenderar dig att läsa. Betyg blir 🐬🐬🐬 + i betyg.”

moritz.de.luxe

”KÖP, LÅNA, LÄS…välskrivet och intressant…”

spegeln i sanden

boksann

”Detta var en intressant och annorlunda bok och jag uppskattade möjligheten att få läsa. Jag blir också sugen på att besöka Sanden och Tyrislöt.”

annalinasboktips

”Stina har en ovanlig förmåga att på ett helt naturligt sätt blanda berättelser om olika tidåldrar. En lättläst trevlig bok.  🌠

Systrarna Boktokiga

”Mycket intressanta karaktärer, mycket levande och intensiva. Otroliga miljöbeskrivningar som verkligen får en att vilja se sig omkring, detaljrika. Boken får 4/ 5” 

spegeln i sanden

carrolajjnsbibliotek

”Språket är detaljerat och beskrivande och där huvudkaraktärerna ges frihet till eftertanke och reflektion. Intressant historia och berättelsen växer fram på ett bra sätt.”
📕📕📕/5

Ljudbok

swann audio- spegeln ljudbok

tapet

Köp här:

bokus 

adlibris

ginza

cdon

m.fl.

Ljudbok:

bokus             Mp3-Cd                      CD- Bok

adlibris         Mp3- Cd                       CD- Bok

bokon

storytel

ginza          Mp3-Cd                            CD- Bok

m.fl.

tapet

          spegeln_stina

1.Bokvideo– Youtube

2.Bokvideo– Youtube

tapet

Kultursidan.nu

Stina Nilsson Bassell släpper bok nr 10

Stina Nilsson Bassell
Eftertanke. Stina Nilsson Bassells händer förstärker och förtydligar orden. Nu är författaren aktuell med sin tionde bok, romanen Spegeln i rummet utanför.

”Det var den rätta avrättningen”

NORRKÖPING Inspirerad av mörk historia och av ljusa barndomsminnen. I köket med de färgglada kopparna berättar författaren Stina Nilsson Bassell om inspiration och arbete. Snart släpps nya romanen Spegeln i rummet utanför.

När jag kliver innanför grinden på Bråbogatan i Röda Stan i Norrköping känner jag hur historier skapas i denna oas. Den lummiga trädgården är inbjudande, under vindruvsrankan öppnas dörren till det röda huset med vita knutar.

För mig är författaren Stina Nilsson Bassell ett oskrivet blad. Det är alltid pirrigt att möta en ny människa som man inte vet något om, lite som att öppna en bok och bli indragen i en ny värld. Det blir ett skratt när hon presenterar sig och jag svarar: – Jag heter Stina och kommer från Kultursidan.

Jag möts av en varm människa. Stina utstrålar positiv energi och jag dras in i hennes aura när hon bjuder mig att stiga på. Vi slår oss ner vid köksbordet. Kök är gjorda för samtal, husets hjärta visar vem det är som bor där. Här lyser färgglada koppar och vackert porslin på hyllorna. Det är ett välkomnande kök.

Spegeln i rummet utanför är Stina Nilsson Bassells tionde bok. I bagaget har hon inte bara romaner utan även sagoböcker och diktsamlingar. Stina har många strängar på sin lyra, journalist, sångerska och författare.

Spegeln i rummet utanför är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i nordvästra Småland år 1673. Där är också en parallellhistoria som tar oss till Sanden år 2006.

Sanden, på Norra Finnö i S:t Anna skärgård, är en central plats för Stina. I minnet bär hon barndomens somrar hos mormor som hade lanthandeln och som en gång hade startat Sandens pensionat.

Spegeln i rummet utanför
Spegeln i rummet utanför. Förlaget har gjort omslag i samarbete med författaren.

– Jag ville vara i det mörka, tunga men även i det ljusa, lyckliga, inleder Stina om Spegeln i rummet utanför.

Motpoler behövs i livet och mörker och ljus är något som vi alla har med oss och kan relatera till. Jag hade en klok farmor som sa att ”det är mörkret som för oss fram till de ljusa, lyckliga stunderna, därför måste vi även ta vara på mörkret.”

– Jag visste att jag ville ha med en avrättning och årtalen 1673 och 2006. Jag googlade och hittade historien från Finnveden och visste att det var den rätta avrättningen för mig. Det låter kanske bisarrt, men livet kan vara bisarrt liksom en berättelse.

Huvudpersonen år 1673 är Elsa som just bevittnat avrättningen av sin man och systerdotter, anklagade och dömda för mord. Hon flyr på hästryggen, klädd i mansdräkt.

– Jag visste inte riktigt hur långt man kan ta sig till häst på en dag så jag fick googla men frågade också min dotter. Sen drog jag av lite med tanke på att väghållningen då inte är densamma som i dag.

Huvudpersonen år 2006 är Suset som befinner sig i sitt sommarhus i Sanden. Hon får kontakt med Lily, en äldre dam, dit hon flyr från en sjuklig make och en upprorisk tonåring. Det är hos Lily som Suset får fatt på skrivboken där Elsas historia finns nertecknad.

Jag frågar Stina var hon finner sin inspiration.

– Var finner jag den inte?, svarar hon retoriskt. – Det kan vara att jag ser en gammal vas, den får mig att fundera på ägaren och vad den betytt för den som haft den i sin ägo. En flisa fattas, kanske den har gått i arv i generationer. Det kan vara en gammal golvplanka och vilka som vandrat över den. TAK!!! ”Jag älskar tak! Från min övervåning kan jag se en rad olika tak, både nya och gamla.

Stina är en livlig berättare. Händerna gestikulerar, de understryker och berättar vidare. Fascinerad sitter jag vid hennes köksbord och lyssnar. Om vi bara tar oss tiden att lyssna så kan vi varje dag få höra fantastiska berättelser och livsöden. Alla bär vi på en historia om vårt eget ljus och mörker, det är något som är beständigt i oss människor, en essens som lyser olika klart.

Nästa fråga blir vad skillnaden är mellan att skriva saga och roman.

– Det är det lite tokiga som spritter loss i sagans värld. Blandat med något som är viktigt. I romanen blir det större, bredare, och djupare. Hur man måste modellera fram historien ur olika infallsvinklar och hur persongalleriet målas upp. Egna erfarenheter och fakta är viktiga för mig, det gör det hela mera trovärdigt även om det är en fiktiv berättelse. När man skriver kan man spetsa till en situation, i den fiktiva världen kan man våga sådant som man kanske inte vågade i det verkliga livet.

En röd tråd måste naturligtvis finnas i alla berättelser tycker Stina. Fast i Spegeln i rummet utanför finns det många trådar.

– De bildar som ett nät av världar.

Vi pratar också om att ge namn till alla de personer som befolkar Stinas roman. Om hur ett namn klingar elakt eller snällt, beroende på människor vi mött på livets stig. Men namnen kan också vara neutrala tycker hon.

Stina har med den senaste boken bytt förlag till Tallbergs, som vill vara en plattform för kreativa personer som på något sätt tillhör en minoritetsgrupp. Det är inte första gången som hon byter förlag.

– En bok måste tilltala ett förlag, man måste ha koll på vad det är för sorts publikationer de ger ut. Man måste kunna se ett samband med vad de står för och den berättelse som man vill ge ut.
Stina Nilsson Bassell vill berätta saker som är viktiga och ge dem en röst som behöver det.

– Jag är mot rasism, och alla andra orättvisor, och för medmäsklighet. Se människan och du blir betydligt rikare.

Nästa lördag är det boksläpp i den lummiga trädgården i Röda Stan. Det blir författarsamtal ihop med förlaget, musikunderhållning med Lana Brunell, sång, och Jerker Hårdänge, gitarr. Fika på det.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

ROMAN

Spegeln i rummet utanför
av Stina Nilsson Bassell
Tallbergs förlag 2018

LÄNKAR
Tallbergs förlag hemsida
Stina Nilsson Bassell hemsida Facebook Boksläpp/FB-evenemang

            

tapet

Västervikstidningen, 30 augusti år 2018, om ny bok

stina_wall_3_v2_webb

Stina Nilsson Bassell är från Västervik och släpper nu sin fjärde roman. Hon flyttade från staden 1976.

Västerviksbördiga Stina släpper ny bok

VÄSTERVIK/NORRKÖPING Författaren Stina Nilsson Bassell släpper ny bok den 8 september. Med den vill hon beröra och skaka om läsaren.

Stina Nilsson Bassells nya bok ”Spegeln i rummet utanför” är hennes fjärde roman i ordningen. Den handlar bland annat om Elsa, som 1673 blir vittne till en fruktansvärd händelse, och sedan förklädd till man måste fly till häst genom Småland och mot Östergötland. Hon är tätt jagad av en man som har med händelsen att göra. Men mer än så vill inte Stina Nilsson Bassell avslöja.

Romanen har krävt mer research än vanligt, bland annat eftersom den delvis är förlagd till år 1673 och är löst baserad på en verklig historia, berättar författaren.

– Jag tog avstamp i en avrättning som skedde i Finnveden 1673. Men handlingen utspelar sig också 2006 på ön Norra Finnö i St:Annas skärgård, berättar Stina Nilsson Bassell.

– Jag är inte hästvan alls, så jag var tvungen att ta reda på en hel del om restider till häst, bland annat.

De två tidsåldrarna möts genom Suset, en kvinna som kommer i kontakt med en skrivbok från 1600-talet. Och så tar historia fart igen.

– Jag blev intresserad av fallet med avrättningen, och kände att det fanns en större story gömd där i historien. Men det är helt skönlitterärt, jag spann vidare på det.

– Jag tycker att det är spännande att undersöka vad som kan gömma sig bakom, både personer och en händelse.

Stina Nilsson Bassell hoppas att hon kan beröra med boken.

– Ja, det är ett ord jag tycker om. Jag hoppas att jag kan beröra läsaren.

Vad hoppas du på efter boksläppet?– Jag hoppas att boken läses, att de som gör det tycker om den, och att den kan skaka om läsaren lite.

vt1

tapet

Självinsikt med Spegeln i rummet…


Reflektion. I Stina Nilsson Bassells roman Spegeln i rummet utanför hjälper samtalen om Elsas livsöde Suset att se sig själv ur nya vinklar. 

…sätta andra framför sig själv

RECENSION/ NORRKÖPING Århundraden skiljer dem åt. Två kvinnor på flykt hamnar båda i Sanden, Norra Finnö. I Stina Nilsson Bassells roman Spegeln i rummet utanför hjälper samtalen om Elsas livsöde Suset att se sig själv ur nya vinklar. Hon kanske inte är så oskyldig som hon tror.

Stina Nilsson Bassells tionde bok och fjärde roman kom i höstas. Spegeln i rummet utanför är en fiktiv berättelse som utgår ifrån två årtal som Stina bestämt redan innan hon började skriva. Eller man kan säga att de två årtalen var början på skrivprocessen.

Årtalen som är avgörande för romanen är 1673 och 2006. Två årtal som ligger långt ifrån varandra tidsmässigt men som på ett briljant sätt vävs ihop i romanen.

1673 års del av romanen börjar brutalt med avrättningen av Elsas man och hennes systerdotter. Det sker i Finnveden i Småland. Elsas resa tar oss ifrån Småland till Sanden i Östergötland där den andra huvudpersonen Suset befinner sig år 2006.

Platserna och årtalen är delvis motpoler till varandra. Vi behöver alla motpoler i livet för att kunna förstå och hantera situationer som livsresan för med sig på olika sätt. Motpoler hjälper oss att kategorisera händelserna. Motpoler är också ljus och mörker och det är ju komponenter som allas liv innehåller, dock kan naturligtvis ljuset och mörkret se väldigt olika ut beroende på vem man är som person.

Romanen börjar på ett brutalt sätt 1673 med en avrättning. Elsa flyr till häst iklädd manskläder. Så småningom hamnar hon i Sanden, Norra Finnö, i Östergötland.

1600-talet är då häxbränningarna kulminerar i Sverige. Ett sätt att kunna komma med falska anklagelser mot personer och oskyldiga människor blev dömda till att bli brända på bål. Man kan ju naturligtvis ställa sig frågan varför människor anklagade någon för vad vi i dag ser som en totalt absurd anklagelse.

Jag tror att avundsjuka och svartsjuka  på olika plan i olika grader låg till grunden för sådana anklagelser. I dag har vi en form av ”häxeri” som förekommer, vad jag menar med det är hur lätt det är att i ett rent elakt syfte sätta en viss stämpel på en person. Blir du ”avrättad” på något socialt media är det också ett sätt att förstöra ett liv.

Suset är också på flykt och i Sanden, fast år 2006. Susets resa är dock inte lika dramatisk som Elsas. Suset kommer i kontakt med en kvinna som heter Lily, en äldre dam som hon besöker för att slippa ifrån sin sjukliga make och upproriska tonårsdotter.

Hos Lily hittar Suset en gammal skrivbok där Elsas liv finns nertecknat,  hon läser och fascineras. Samtidigt som hon och Lily diskuterar Elsas livsöde börjar Suset berätta om sitt liv för Lily. Lily blir ”spegeln i rummet utanför” där Suset kan reflektera och se på sig själv ur nya synvinklar.

Suset inser att hon har delaktighet i tonårsdotterns uppror och makens sjukdomstillstånd. Samtalen och reflektionerna lär henne att gå från självupptagenhet och börja tänka om att det egna egot inte nödvändigtvis är det viktigaste. Det blir bara en monolog om en person får spelrum.

Hon förändras och inser att hon måste börja att kommunicera och sätta andra framför sig själv om inte hennes familj ska splittras.

Stina Nilsson Bassell har ett underbart språkbruk och melodi när hon målar upp denna fiktiva roman. Man kan inte undgå att känna med kvinnorna, att våndas inför deras olika beslut eftersom att det inte enbart är en person som berörs.

För mig personligen blir det känslan som när jag läser en roman av Jane Austen. Miljöbeskrivningarna blir mindre viktiga än det som händer inombords i romanens karaktärer. Stina har gjort det lika mästerligt som Jane Austen gjorde.

© Text: Christina Wernersson

ROMAN

Spegeln i rummet utanför
av Stina Nilsson Bassell
Tallbergs förlag 2018

LÄNKAR
Tallbergs förlag hemsida
Stina Nilsson Bassell hemsida Facebook
Stina Nilsson Bassell släpper bok nr 10 reportage Kultursidan.nu 24/8 2

tapet

Marias Bokhylla

Reader of books

Författaren Stina Nilsson Bassell

Den eld som brinner skola vi släcka

bokbloggenblog

Boktips för och av elever på mellanstadiet.

stinanilssonbassellwordpresscom

Författare Stina Nilsson Bassell

Skriva läsa leva

om skrivprocessen, ungdomsböcker och en del annan litteratur

Emma Askling - barn och ungdomsboksförfattare

Här kan du läsa mer om mina böcker eller boka mig till ett författarbesök.

Bokbabbel

"Fanatisk och fantastisk"

cakes, tea and dreams

savoring the beauty in the everyday

enligt O

Tankar från en bokberoende

LITTERATURKVALSTER & SMÅTANKAR

Om böcker. Om livet. Om småtankarna dessemellan.

TOLVNITTON FÖRLAG

små människor stora ord

Debutantbloggen

Litterära debutanter om drömmar, ångest och vedermödor

Läsa & Lyssna

Läsa & Lyssna - tips om att läsa, lyssna och skriva deckare, skräck och spänning

Johannas Deckarhörna

Lektörstjänster & litteratur

Rebecca Mörtberg

Böcker, skrivande och läsning

snowflakes in rain

"Den mest spretiga och nördiga på bokbloggshimlen" /Vixxtoria

Lydia läser

En trevare i intellektets pool

40+

vardagliga betraktelser om livet runt fyrtio

ytterligare några ord

dikten-ordet-tanken-bilden

i elinas hylla

- där böcker är en del av livet -

Bara jag

Inget djupt och svårmodigt alls... en vanlig oansenlig "dagboks-blogg"...

Idas Bokblogg

För att underhålla läslusten

Bokberoende

Ännu en bokblogg

The Arc

Just another WordPress.com site

Mettes pocketblogg

Det här är en blogg om böcker och allting runt omkring.

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

Books on my mind

Böcker, böcker, böcker

Square and Fair

Just another WordPress.com weblog

safemansays

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Mathias Brandin Beltramo

MBB Music'n'Stuff

Dick Wåhlin bloggar om släktforskning och även lite annat.

Små viktiga händelser i livet både nu och inte minst från förr i tiden.

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

stina nilsson bassell

Författare till 11 utgivna böcker.

%d bloggare gillar detta: