”en sådan vacker vänskap mellan två unga kvinnor, som kämpar mot fördomar, klasskamp och de fattigas rätt i samhället”

Standard
”en sådan vacker vänskap mellan två unga kvinnor, som kämpar mot fördomar, klasskamp och de fattigas rätt i samhället”

Recension – Den blå gardinenEwas Boktips

Boktitel: ”Den blå gardinen”
Författare: Stina Nilsson Bassell
Förlag: Lumenos förlag


Om boken
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. De kommer från fattighuset; där sängar står så tätt att man knappt kommer in till sin säng, och där ens få ägodelar är blottade inför allas giriga händer för att en dag försvinna in under någon annans filt.
Olga och Helga hamnar mirakulöst på Himmelstalunds herrgård där de får arbete. Men ett mord sker, och det pågår mystiska samtal i herrgården. Vem är mördaren, och vad händer i det annars fridfulla huset? De unga kvinnorna försöker finna sanningen tillsammans med en känd kommissaries assistent.

Den blå gardinen, är en historisk roman, men också om mord, klasskillnader, könsroller som beskrivs så tydligt i karaktärernas liv.


Det är också en berättelse om en sådan vacker vänskap mellan två unga kvinnor, som kämpar mot fördomar, klasskamp och de fattigas rätt i samhället, att skapa ett bra liv och våga drömma, detta trots de varit på fattighusets botten och då en fruktansvärd behandling.


Författaren har ett så vackert språk, och man blir berörd utav det man läser.


Jag hoppas få följa Olga och Helga på deras resa, deras kamp för livet, och att den vackra vänskapen fortsätter!


Jag kan verkligen rekommendera Den blå gardinen.

Betyg 5 av 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Foto Ewas Boktips

Om stina bassell

Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Lämna en kommentar