Marias Bokhylla recenserar Spegeln i rummet utanför

Standard
Marias Bokhylla recenserar Spegeln i rummet utanför
Första meningen:

Det har gått lång tid nu, tänker hon.

Baksidestext:

Året är 1673. En kvinna flyr för sitt liv. Elsas make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord Elsa bevittnade. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne.

Året är 2006. Efter att ha tröttnat på både sin makes och tonårsdotters svåra humör besöker Suset en äldre kvinna i den lilla byn på Norra Finnö. Där kommer hon över en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673.

Detta är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i Småland år 1673.

Kommentar:

Spegeln i rummet utanför är en tudelad roman. Vi får följa olika karaktärer i under 2000-talet, men så får vi också möta Elsa under 1670-tal. Det gör vi genom en skrivbok som en av 2000-talets karaktärer läser i och på så sätt knyts allt ihop. Elsa har flytt från sitt hem efter att hennes make och systerdotter brutalt mördat någon och sedan avrättats. Hennes far kommer undan från mordanklagelserna, och Elsa är rädd för att han ska få tag i henne. Utklädd till man flyr hon genom Sverige.

Under 2000-talet hittar Suset en skrivbok hos en äldre kvinna och får återuppleva Elsas berättelse. Samtidigt har hon egna problem. Hennes make verkar bli mer och mer distanserad från henne och tonårsdottern ska vi inte ens prata om.

Baserat på baksidestexten och bokens idé, borde det här passa mig som handen i handsken. Tyvärr gör det inte det, och jag har svårt att sätta fingret på varför. Elsas berättelse tycker jag om, den är spännande och händelserik och man får en inblick i hur livet fungerar i slutet på 1600-talet, även om Elsa mestadels är på flykt. Jag tror att det är under 2000-talet som jag tappas bort, av flera anledningar.

Persongalleriet under framförallt 2000-talet är gediget, och för mig skulle det ha behövts att fokus inte låg på riktigt lika många karaktärers berättelse för att jag ska fastna ordentligt. Om det bara hade varit Suset, hennes tonårsdotter Clara, och den mystiska stalkern, som varit med som fokuspersoner, hade det räckt för mig. Nu är det många fler berättelser jag ska hålla koll på och skilja mellan och det gör att jag tyvärr ofta lägger bort boken efter en stunds läsning, vilket i sin tur gör att jag blir ännu mer osäker på vem som är vem nästa gång jag plockar upp boken. Det är också lite för mycket vardag och transportsträcka för mig, vilket ibland kan kännas lite upprepande. Men, jag känner att jag verkligen får lära känna Suset på djupet, och skulle gärna ha fått gräva ännu lite djupare, utan alla andras berättelser runt om.

Däremot är jag väldigt förtjust i upplösningen, och hur allt knyts samman på riktigt. Det är snillrikt av Nilsson Bassell, och det blir också riktigt spännande, så de sista kapitlen av boken riktigt slukar jag

Språket är målande och vackert, och det tar ett tag att komma in i Nilsson Bassells skrivspråk. Det känns lite mer gammaldags och ”klassiker”-stil på språket än andra samtida romaner, och jag tycker att det passar bra in med de historier författaren berättar.

Betyg: 2,5/5

Marias Bokhylla

Titel: Spegeln i rummet utanför
Författare: Stina Nilsson Bassell
Omslag: Danielle Pamp
Format: 
Inbunden
Förlag: 
Tallbergs förlag
ISBN: 
  978-919842344-0  
Antal sidor: 361
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2018

Här kan du hitta den: AdlibrisBokusCdonOmnible

Om stina bassell

Födelseort: Västervik Hemort: Norrköping Bakgrund: Journalistlinjen, Bona fhs Bildande & Skrivande, Marieborg fhs Kreativt skrivande (distanskurs) Fortsättningskurs kreativt skrivande Radioproduktion projektår 1 år (radioteater) Fortsättning radioteater 1 år (distanskurs) Manus för film (distanskurs) Familj: sambon Holger, dottern Fedra och katten Majsan Bor i ett rött hus med vita knutar som andas 1918. Ögonfärg: grön Skonummer: 39 Hårfärg: mörkblond, brun, kastanjebrun Favoritfärg: orange Favoritmat: blåbärscheesecake Favoritmusik: jazz, visor, afrikanskt, blues mm Favoritsysselsättning: skriva, sjunga, fika, njuta, plantera, möblera om Favoritplatser: Grekland, Frankrike, Zimbabwe, Sanden, Öland, Gotland, i Norrköping: Röda stan, Djurön, Färgargården Favoriförfattare: PD James, Robyn Young, Catharina Ingelman-Sundberg (hennes historiska romaner), Ildefonso Falcones, Camilla Läckberg mfl Ser gärna: film (från 1800-tal och bra deckare) Njuter av: tystnad, kärlek, familjen och vänner, att skriva (tänka och spekulera), musik Hatar: rasism, orättvisa Jag har medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), skrivit tre diktböcker: ”Eldens aska", "Vattnets ådra" och ”Luftens sötma", två sagoböcker: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta - och om trollen och spöket”. Och romanerna ”Andetag” och ”Eko av natt”. ”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.” Stina Matilda Aldsjö Smile magazin: ”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Lämna en kommentar